U dvorište sugrađanke sleteo labud, nadležnih za pomoć nema - www.lobi-info.rs

U dvorište sugrađanke sleteo labud, nadležnih za pomoć nema

2 minuta za čitanje

U naselju Sebeš Mokri, od jutros u jednom dvorištu obitava usamljeni labud. Vlasnica dvorišta, kako bi pomogla životinji, pozvala je u pomoć razne nadležne službe, ali ostala je bez odgovora.

Sugrađanka, kako kaže, jako želi da pomogne ovoj ptici, ali ne zna kako. Pozivala je raznorazne službe za zaštitu prirode i životinja, ali niko od njih nije joj pružio nikakvu pomoć. Sve ove službe su je jednostavno upućivale na druge ustanove.

Od jutros mi se u dvorištu nalazi labud, ali koji god telefon sam pozvala, bila sam odbijena za pomoć – ogorčena je sugrađanka.

Poznato je da su naselja leve obale bogata staništima ptica. Mnoge zaštićene vrste gnezde se baš u našem komšiluku. Zato ovakva pojava nije usamljena, ali ostaje nejasno, ko je nadležan da pomogne pticama da se vrate u stanište kada zalutaju u dvorišta i bašte.

Kako bi saznali više o ispravnom postupanju u ovakvim situacijama pozvali smo Ligu za ornitološku akciju Srbije, nevladinu organizaciju koja se bavi praćenjem i proučavanjem ptica.

Kako su nam objasnili, ukoliko ptica nije povređena i ne daje znake bolesti, najbolje bi bilo ostaviti je da sama odleti, a ona će pronaći put do svog jata i staništa.

U slučajevima kada su ptice povređene ili obolele, najbolje je pozvati Zavod za zaštitu prirode Srbije, koji u ovakvim slučajevima povređenu pticu odvodi u prihvatilište do njenog oporavka.

Iz Lige za ornitološku akciju podsećaju, da su gotovo sve ptice koje se gnezde na levoj obali, strogo zaštićene vrste.

Ostavite odgovor

Prethodna priča

Transfuziološki autobus sutra ponovo u Borči

Sledaća priča

Nova najava: Na proleće najzad gradnja doma zdravlja u Borči

Poslednje od Vesti