in

U dvorište sugrađanke sleteo labud, nadležnih za pomoć nema

U naselju Sebeš Mokri, od jutros u jednom dvorištu obitava usamljeni labud. Vlasnica dvorišta, kako bi pomogla životinji, pozvala je u pomoć razne nadležne službe, ali ostala je bez odgovora.

Sugrađanka, kako kaže, jako želi da pomogne ovoj ptici, ali ne zna kako. Pozivala je raznorazne službe za zaštitu prirode i životinja, ali niko od njih nije joj pružio nikakvu pomoć. Sve ove službe su je jednostavno upućivale na druge ustanove.

Od jutros mi se u dvorištu nalazi labud, ali koji god telefon sam pozvala, bila sam odbijena za pomoć – ogorčena je sugrađanka.

Poznato je da su naselja leve obale bogata staništima ptica. Mnoge zaštićene vrste gnezde se baš u našem komšiluku. Zato ovakva pojava nije usamljena, ali ostaje nejasno, ko je nadležan da pomogne pticama da se vrate u stanište kada zalutaju u dvorišta i bašte.

Kako bi saznali više o ispravnom postupanju u ovakvim situacijama pozvali smo Ligu za ornitološku akciju Srbije, nevladinu organizaciju koja se bavi praćenjem i proučavanjem ptica.

Kako su nam objasnili, ukoliko ptica nije povređena i ne daje znake bolesti, najbolje bi bilo ostaviti je da sama odleti, a ona će pronaći put do svog jata i staništa.

U slučajevima kada su ptice povređene ili obolele, najbolje je pozvati Zavod za zaštitu prirode Srbije, koji u ovakvim slučajevima povređenu pticu odvodi u prihvatilište do njenog oporavka.

Iz Lige za ornitološku akciju podsećaju, da su gotovo sve ptice koje se gnezde na levoj obali, strogo zaštićene vrste.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Transfuziološki autobus sutra ponovo u Borči

Nova najava: Na proleće najzad gradnja doma zdravlja u Borči