in

Ponovo je aktuelna izgradnja banjskog kompleksa u Ovči

Stitched Panorama

Izgradnja banjskog kompleksa u naselju Ovča ponovo je ambicija gradske uprave. Posle tri neuspela tendera za prodaju zemljišta na kojem se nalaze izvori tople vode, na poslednjoj sednici Skupštine grada usvojen je Plan detaljne regulacije banje u Ovči.

Za buduću banju u Ovči planom je predviđeno da se na prostoru od 17,5 hektara izgrade objekti zdravstvene zaštite i prostor za korišćenje prirodnih lekovitih sadržaja. Kao i hotelski kompleksi, ali i otvoreni i zatvoreni bazeni sa pratećim sadržajima, tuševi i svlačionice. U okviru banjskog kompleksa nalaziće se izložbeni prostor, ugostiteljski objekti, poslovni i naučno-istraživački centar.

Sportski sadržaji trebalo bi da se prostiru na oko osam hektara na kojima će biti izgrađeni otvoreni tereni za odbojku, košarku, rukomet, mali fudbal i tenis, ali i poligoni koji će biti prilagođeni za skejt i frizbi park. Oko novoizgrađenih objekata planirani su zelenilo i odgovarajući broj parking-mesta.

Prema budućoj organizaciji, stanovanju će biti namenjeno više od 50 hektara. Predviđena je izgradnja hipermarketa, robne kuće i otvorenog tržnog centra, što ukazuje i na činjenicu da će kada sve bude gotovo biti otvorena i nova radna mesta.

Planom je obuhvaćena i izgradnja predškolske ustanove koja bi trebalo da ima kapacitet za 270 dece, ali i nova osnovna škola koja će biti na raspolaganju za 480 školaraca.

Lekovita voda

Banja u Ovči otkrivena je pre 80 godina, kada su vojnici bušili zemlju u potrazi za naftom, a umesto toga su na dubini od 180 metara pronašli fosfornu vodu temperature od 19 do 25 stepeni. Posetioci izvora tvrde da kupanje u ovoj vodi pomaže u lečenju reume, psorijaze i raznih kožnih bolesti.

Prethodni pokušaji

Tokom 2016. godine bila su raspisana tri tendera za prodaju zemljišta namenjenog za izgradnju banje u Ovči. Međutim, svi su završeni bezuspešno.

Iako je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda, poslednjim tenderom ponudila blizu 54.000 kvadratnih metara, što je bilo za oko 30.000 kvadrata više u odnosu na prethodni javni oglas, i oko 20 miliona dinara niža cena u poređenju sa prvom prodajom, nije uspela da privuče investitore.

Foto: N. Đukić

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Opština najboljim osmacima poklonila letovanje na Krfu

    Autobusi na linijama 96 i 85 potpuno sludeli sugrađane