Osnovnoj školi Olga Petrov u Padinskoj Skeli preti isključenje struje

Osnovnoj školi Olga Petrov u Padinskoj Skeli preti isključenje struje

4 minuta za čitanje
Osnovnoj školi Olga Petrov u Padinskoj Skeli preti isključenje struje - 25.11.2013
Osnovnoj školi Olga Petrov u Padinskoj Skeli preti isključenje struje - 25.11.2013

Osnovnoj školi„Olga Petrov“ u Padinskoj Skeli zbog neizmerenih obaveza preti isključenje struje. Škola je nemoćna jer je račun u blokadi još od 2010. godine zbog izgubljenog sudskog spora sa učiteljicom koja još uvek radi u školi. Roditelji kažu da je jedino rešenje obustava nastave, kako bi dočekali ministra prosvete, Tomislava Jovanovića.

Osnovna škola je tokom devedesetih godina u kompenzaciji sa gradom, dobila stan na korišćenje koji je dodeljen učiteljici koja je isti potom otplatila po veoma povoljnim uslovima zbog prevelike inflacije.

Naime, učiteljica nakon što je otkupila stan, je tužila školu uz obrazloženje da nije imala zakonsko pravo da joj stan da na korišćenje i kasnije omogući otkup istog. Sud je u maju 2009. godine presudio u njenu korist, a škola je trebalo da joj isplati 26 miliona dinara.

Uložena je žalba ali samo nekoliko meseci kasnije presuda je ponovi bila ista. Od tada je račun škole „Olga Petrov“ iz Padinske skele u blokadi jer duguje ukupno 250.000 evra.

Trenutno sve uplate, osim onih za plate zaposlenima, direktno odlaze učiteljici kojoj škola duguje. Troškovi režije su premašili nekoliko miliona dinara, dok bez pomoći opštine Palilula nastava ne bi mogla ni da se odvija.

Pravo je pitanje kako škola kojoj je blokiran račun uspeva uopšte da funkcioniše. Definitivno u školi rade osobe koje svojim maksimalnim trudom i zalaganjem održavaju školu na nogama tako da đacima obezbede nesmetanu, kvalitetnu nastavu u ovim uslovima.

Podsećenja radi u Osnovnu školu Olga Petrov idu deca iz Padinske Skele, Jabučkog rita, Glogonjskog rita, Kovilova, Besnog Foka i Dunavca.

Žalba je upućena na Ministarstvo prosvete kao i Sekretarijatu za obrazovanje, ali nažalost još niko ne reaguje. Ministar prosvete, Tomislav Jovanović je dao obećanje da će posetiti školu još prošle nedelje ali obećanje pusto radovanje.

Tužno je da zbog nečega što se dogodilo pre skoro dve decenije, danas najviše ispraštaju deca, njihovi roditelji i zaposleni u školi.

Roditelji trenutno potpisuju peticiju

Pošto nadležni nemo prate situaciju škole, roditelji pokušavaju da preuzmu stvar u svoje ruke potpisivajući peticiju u kojoj se traži hitan sastanak sa ministrom. Roditelji su ogorčeni situacijom i uslovima u kojima njihova deca uče jer nastava iz dana u dan sve neizvesnija. Jedino rešenje problema vide u peticiji i blokiranju nastave kao znak upozorenje. Nadaju se da će nadležni odreagovati, posetiti školu „Olga Petrov“ i naći način za rešenje problema.

Situacija koja prati i preti Osnovnoj školi „Olga Petrov“ u Padinskoj Skeli već godinama je sramota za školstvo i obrazovanje u Srbiji. Još veća je sramota što Ministarstvo prosvete i Sekretarijat za obrazovanje nemo prate problem, bez reakcije na molbe i žalbe škole koja se bori za opstanak.

Apelujemo na sve nadležne insitucije da se uključe u rešenje ovog problema jer ovde nije bitna učiteljica koja je dobila spor već deca kojima je škola itekako potrebna.

Leave a Reply

Prethodna priča

Besplatna akcija AMSS - "Ispravno vozilo, bezbedno vozilo"

Škole na levoj obali nosioci projekta „Omladinski informator“
Sledaća priča

Škole na levoj obali nosioci projekta „Omladinski informator“

Poslednje od Istraživali smo...