Novo rukovodstvo Doma zdravlja na Paliluli odlučno da zavede red - www.lobi-info.rs

Novo rukovodstvo Doma zdravlja na Paliluli odlučno da zavede red

6 minuta za čitanje

Novo rukovodstvo Doma zdravlja na Paliluli odlučno da zavede red. Utvrđeno da su ginekolozi pacijentkinje upućivali na privatnu praksu.

Smanjenje lista čekanja na pola, snimanja i subotom, poštovanje radnog vremena, prijem novih lekara, izlazak iz minusa, izgradnja ambulante u Višnjičkoj Banji, sređivanje zdravstvene stanice u Kotežu, početak izgradnje doma zdravlja u Borči… neki su od planova dr Aleksandra Stojanovića, novog direktora najvećeg doma zdravlja u Srbiji „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, koji naglašava da pacijent mora da bude na prvom mestu.

U razgovoru za „Novosti“ dr Stojanović ističe da je, po dolasku na funkciju 8. juna, zatekao javašluk i haos, a da je bivša direktorka smenjena u mandatu zbog lošeg poslovanja.

Kakva je situacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi uverili su se i reporteri Novosti koji su sa direktorom obišli pojedina odeljenja. Tako smo ispred ultrazvučnog kabineta zatekli praznu čekaonicu i sestre koje se dosađuju. Na pitanje gde je doktor, direktor je dobio odgovor da nema lekara pre podne pošto je na godišnjem odmoru!?

Desetak pacijenata su zatekli ispred ordinacije oftalmologa. Požalili su se da im je trebalo tri meseca da zakažu pregled, a i kada su konačno to uspeli opet moraju da čekaju.

Doktor Stojanović pozvao je načelnicu i glavnu sestru i obavestio ih da ubuduće maskimalno čekanje može biti mesec dana, a pacijente je pozvao da se obrate lično njemu, ako se to ne bude poštovalo. Kako ističe, radni dan mu počinje razgovorom sa pacijentima koje zatekne u čekaonicama.

– Liste čekanja se moraju smanjiti na pola i to je već počelo da daje rezultate – kaže dr Stojanović. – Ultrazvuk srca i štitaste žlezde čekao se po tri meseca, zato što su pregledali po pet pacijenata dnevno. To više ne može tako. Ginekolozi su pacijentkinje upućivali na privatnu praksu. Došli smo u sitauciju da za celu levu obalu Dunava imamo jednog ginekologa, pošto su ostali na godišnjem odmoru, pa se čeka satima. O ovom problemu više možete pročitati na „Na levoj obali nemoguća misija doći do ginekologa„.

Takođe ističe da se na pregled kod lekara opšte prakse može čekati najduže pet dana, a ne kao do sada 15, dok je za ginekologe najviše 20, umesto sadašnjih dva meseca. I dodaje da se radno vremena mora poštovati, a ne kao što se nedavno dogodilo da je 48 zaposlenih zaključalo ordinacije u pola osam uveče, iako je radno vreme do osam.

Dom zdravlja Borca

– Snimanja će se ubuduće raditi i vikendom, a ne da lekari samo dođu na posao i ne rade ništa, a neki već oko podneva odu kući – kategoričan je dr Stojanović. – Građani iz Borče i drugih naselja na levoj obali moći će da zakažu specijalističke preglede i u matičnoj ustanovi, što do sada niko nije radio. Na stomatologiji je haos, pošto su stomatolozi uglavnom na bolovanjima, kako bi radili privatno. Ako neko od pacijenata ima sreće da nađe doktora u domu zdravlja, oni ih upućuju tamo gde privatno rade.

Novo rukovodstvo zateklo je minus u kasi od oko 31 milion dinara, dok su potraživanja 11,5 miliona dinara, od kojih je naplativo oko devet. Direktor Stojanović ističe da ima problema sa manjkom kadrova, posebno pedijatara i lekara opšte medicine. Najavljuje da će uskoro biti primljen jedan dečji lekar, kao i da će tražiti odobrenje od nadležne komisije za zapošljavanje još najmanje tri doktora.

Smene kao na traci

– Zbog toga što je 48 zaposlenih napustilo posao pre isteka radnog vremena smenjen je rukovodilac ogranka „Stara Palilula“ – kaže dr Stojanović. – Bez „funkcije“ zbog loših rezultata ostala je i glavna sestra doma zdravlja, načelnica ginekologije i glavna sestra, odgovorni tehničar za kućno lečenje, načelnik informatike, načelnica stomatologije i načelnik mrtvozorne službe.

Krojačica na platnom spisku

Na platnom spisku Doma zdravlja Palilula nalazila se i krojačica?! U službi sudske medicine zatečeno je pet vozača i jedno vozilo. Kako ističe direktor Stojanović, preraspodelom će vozači biti raspoređeni na druga radna mesta gde su potrebniji, dok krojačici nije produžen ugovor o radu.

O novom domu zdravlja u Borči možete pročitati u posebnoj vesti „Borča definitivno dobija dom zdravlja do 2017!„, dok o tome zašto Kotež neće dobiti novu zdravstvenu stanicu možete pročitati ovde „Nema novca za novu ambulantu u Kotežu„.

Leave a Reply

Prethodna priča

Posle 23 godine zatvoren kolektivni centar u Krnjači

Sledaća priča

Počelo asfaltiranje atarskih puteva u Ovči

Poslednje od Vesti