in

Na levoj obali nemoguća misija doći do ginekologa

Dom zdravlja u Borči

Svi oni koji su imali neki zdravstveni problem znaju da je u Srbiji  generalno jako mučno stanje u zdravstvu. Uglavnom gde god da krenemo čekaju nas velike procedure, redovi i moramo se psihički spremiti na ceo taj „poduhvat“.

Što se ženskog dela populacije tiče ginekolog je lekar koji im je neophodan kako zbog redovnih kontrola tako i kada postoji određeni problem. Na otprilike 100 000 stanovnika na levoj obali, od čega su približno pola žene nadležni u zdravstvu su izračunali da je u jednom trenutku sasvim dovoljan jedan ginekolog.

Voleli bi da vidimo kako izgleda ta računica i ko smatra da je to normalno stanje?

Da li nam fali školovanog kadra ili je to samo nečija loša procena ili nemar to ne znamo, ali znamo da oni koji su nadležni i primaju platu iz budžeta Republike Srbije moraju da ovaj problem reše pod hitno! Nedopustivo je da lekari koji se bave istom oblašću na jednom delu opštine odu na odmor u isto vreme, očigledno da je organizacija i briga za pacijente ovde manjeg prioriteta od morske vode i plaže.

Naša sugrađanka koja se leči od steriliteta iz sopstvenog iskustva na žalost videla je ovo o čemu pišemo. Njena svekrva se obratila redakciji Alo novina želeći da iznese ovaj problem u javnost: „Leči se od steriliteta. Sin i ona silno žele bebu. Vrlo je disciplinovana i radi sve što je neophodno kako bi postala majka. „Hladan tuš“ dobila je u Skeli kada su joj rekli da je ginekolog na odmoru, a da drugog nemaju i uputili je u DZ Krnjača. Šta će? Krenula je tamo“.

Tu naravno nije našla rešenje svog problema, i tamo je ginekolog na odmoru.

„Nije znala šta da radi, pozvala je centralni DZ Palilula u Knez Danilovoj i objasnila im svoju situaciju, a oni su joj rekli da ne dolazi jer je kod njihovog ginekologa neopisiva gužva. Snaja je bila očajna. Potom su joj u Krnjači rekli da ode u Borču, jer tamo ginekolog radi. I kod njih je bila gužva. Jedva je sestru ubedila da je pusti u ordinaciju kako bi joj lekar protumačio rezultate.“

Ginekolog je pogledao i rekao da su rezultati stari, da mora sve ponovo da radi. Tražila je uput, ali nije hteo da joj da i rekao da ode kod privatnika. Mi nemamo novac za to. Zato moja snaja čeka red u svakoj državnoj zdravstvenoj ustanovi jer je uporna da postane majka. Samo mi nije jasno kako je moguće da za više od 100.000 stanovnika, koliko ih broji ovaj deo Palilule, bude dostupan samo jedan ginekolog?“

Srbija se bori protiv bele kuge?deca-natalitet-palilula-2015-09-12

Mi sada pitamo državu jel se tako bori protiv bele kuge? Jel se na taj način pospešuje natalitet u Srbiji ili se to radi samo u izbornim kampanjama po porodilištima?

Direktor DZ Palilula dr Aleksandar Stojanović, koji je na toj funkciji tek dve nedelje pozvao je ovu pacijentkinju i sve ostale sa sličnim iskustvom da mu se lično jave jer ni jedan lekar nema prava da ih vrati sa sa pregleda.

Bivša direktorka mi je ostavila takvo stanje, da su ginekolozi morali da iskoriste odmore do 30. juna. Obezbedio sam dva ginekologa u Knez Danilovoj i na Karaburmi, a rade i u Krnjači i Borči. Tog lekara koji šalje pacijentkinje kod privatnika neka mi obavezno prijave, kako bih ga sankcionisao„, kaže dr Stojanović.

Nadamo se da će dr Stojanović ispuniti obećano i da će u skladu sa tim i nastaviti da radi svoj posao. A Ministarstvu zdravlja poručujemo da se uozbilji i krene da rešava realne probleme po zdravstvenim ustanovama koji su nastali kao rezultat višegodišnje loše organizacije.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Situacija je ista i sa drugim lekarima! O strucnosti, ljubaznosti da i ne govorimo! Posebna prica su medicinske sestre u domovima zdravlja! Cesto se pitam da li stvarno imaju zavrsenu odgovarajucu skolu!

Vukovcima i đacima generacije svečano uručene nagrade

VEROVALI ILI NE: Danas u Krnjači otvoreno javno plivalište