in

Borča definitivno dobija dom zdravlja do 2017!

Borča definitivno dobija Dom zdravlja do 2017. godine

Kako zvanično saznajemo, Gradska uprava i Sekretarijat za zdravstvo potvrdili su da će se graditi nova i objedinjena zdravstvena stanica u Borči sa 3.500 kvadratnih metara.

Specijlano za LOBI direktorka Doma zdravlja „Milutin Ivković“ na Paliluli dr Slavica Kalezić-Milošević izjavila je: „Borča definitivno dobija novi dom zdravlja. Lokacija objekta je planirana u blizini sadašnje pijace – između ulica Milana Toplice i Koste Manojlovića u Centru II. Sredstva će obezbediti Skupština grada Beograda. Prvobitni protokol jeste da se izradi projektni zadatak u 2015. godini.“

Odobrenje je dobijeno 24.12.2014. od strane gradonačelnika i Agencije za investicije i stanovanje.

To znači da su ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje bile u obilasku Borče I i Borče III radi plana i izrade medicinskog programa početkom meseca. Oni su zajedno sa arhitektom obišli lokaciju i definisali zadatke. Analizom su utvrdili da se porastom broja stanovnika mora i proporcionalno uvećati prvobitni idejni projekat za još jedan sprat.

Dr Slavica Kalezić-Milošević navodi i: „Tako bi novi dom zdravlja imao dva sprata i prizemlje, kao i značajno veći broj ambulanti. Najzad bi ovaj objekat bio u skladu sa epidemiološkim planom, što bi značilo dva zasebna ulaza i stepenište sa obe strane, kako to do sada nismo mogli da vidimo u zdravstvenoj stanici ‘Borča I’ u Ivana Milutinovića 10.“

Nova tehnološka šema obuhvatala bi predviđenu namenu površina, kao i broj korisnika i zaposlenih. U okviru projekta naći će se jasno definisana namena prostorija, predlog podova i zidova, šeme instalacija i veliki broj potrebnih uređaja za lečenje.

U novom domu zdravlja akcenat će se staviti i na pristup osoba sa invaliditetom, odnosno njihovo prostorno kretanje i funkcionisanje, kao i na veću bezbednost svih pacijenata.

Kako nadležni navode, ova zgrada je prvobitno namenjena za opštinu Dunavski venac a ne za dom zdravlja. Oni su svesni da uslovi u kojima su do sada pacijenti primani nisu po standardima po kojima bi trebalo da budu i da su često imali probleme prebukiranih ordinacija ali nadaju se da će se u novim uslovima, kao i zapošljavanjem većeg broja medicinskog osoblja ovaj problem rešiti.

Borča - Dom zdravlja - Lokacija - 2017

Da sumiramo – opština radi na urbanističkoj pripremi i kaže da je većinski deo završen. Sledi faza rešavanja regulativa a u međuvremenu agencija koja završava projektni zadatak sa Sekretarijatom finaliziraće projekat do kraja ove godine.

Sam objekat nove zdravstvene stanice u Borči možemo očekivati između  2016. i 2017. godine. Dokument je potpisan od strane Gradske uprave i sekretara MSc dr Vere Dražić.

Videli smo ogromno nezadovoljstvo stanovnika Borče, velike redove, kratke preglede, tehničku neopremljenost, nedostatak osoblja u sadašnjim domovima zdravlja i još mnogo drugih problema. Stanovnici imaju primedbe da nema dovoljno dežurstava. Nadamo se da su ovim potpisanim sporazumom pored naše nade za kvalitetnijom uslugom i poboljanjem zdravlja, postignuti i viši ciljevi efikasnijeg lečenja. Smatramo da zaslužujemo da se bar osnovne potrebe ispoštuju i da će biti drugih ulaganja u zdravstvene ustanove i u okolnim naseljima.

Slika: Ilustracija

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Drago mi je da vidim da se nesto pozitivno desava po pitanju zdravstvene usluge na levoj obali, ali me takodje interesuje da li je neko nekada bio u Domu zdravlja u Kotezu i da li zna u kakvim uslovimaradi tamosnje osoblje i pacijenti „zive svoj zivot“? Predlazem da neko malo svrati i pogleda i ovaj Dom zdravlja, imalo bi se sta videti zasigurno!

  2. Pa kao sto su odrzali rec za put od Zrenjaninske petlje do Pancevackog puta koji je trebao u septembru da bude pusten u saobracaj pa onda obecali su da ce ovog proleca dovrsiti pesacko-biciklisticku stazu od novog mosta do Borce koju nisu ni poceli niti iko vise i pominje tu mogucnost..tako da ni od ovoga nema nista..zivi bili pa videli

Poklanjamo vam 2×2 karte za film „Jupiter: Uzdizanje“

Nastavak bajke Snežna Kraljica od sutra u bioskopima-2015

Nastavak bajke „Snežna kraljica“ od sutra u bioskopima