in

Mazanje i kupanje u blatu na +35 stepeni u banji u Ovči

Jedni na gradskim bazenima, drugi na omiljenim prestoničkim plažama na Adi Ciganliji ili Lidu, dok se treći na paklenih 35 stepeni masovno kupaju u „Banji na otvorenom u Ovči“ i to u – blatu!

Nekoliko kilometara od urbane civilizacije, ali i centra Ovče, nalazi se pravi mali prirodan raj u kojem se već decenijama unazad, i staro i mlado, kupa skoro preko cele godine.

Podsetimo, u oktobru prošle godine digla se velika prašina u javnosti kada su nepoznate osobe tokom noći zacementirale izvor star 80 godina. Međutim, pošto nisu želeli da dozvole da ova banja nestane, zajedničkim snagama uspeli su da pročiste izvorište.

Reporteri „Blica“ posetili su „Banju u Ovči“ i zatekli mnoštvo, kako starijih tako i mlađih ljudi, ali i dece, kako uživaju u prirodnim lepotama, dok ih komšija Aca podučava i maže blatom onako kako on to radi već dugih 28 godina.

Dušanka Budžanin, stalni je posetilac skoro tri pune decenije, zna sve o lekovitoj banji, a svakome ko dođe spremna je da pruži savet kako bi trebalo da se namažete blatom da bi bilo efikasno.

– Ovo je prirodan dar, ovaj izvor zaslužuje poštovanje. Mi koji smo stalno tu se plašimo da ga reklamiramo da nam se ne bi desila situacija kao prošle godine kada nam ga je neko zacementirao – priča Dušanka.

Kako kaže, voda i blato pomažu u problemima sa reumom, ovde dolaze ljudi sa dva štapa, a odlaze bez njih. Dolaze sa prelomima, problemima sa kičmom, nervnim sistemom, štitnom žlezdom (više ovde).

– Ova voda ima 27 minerala, predstavlja praktično inhalaciju na otvorenom zbog saliniteta koji poseduje. Ona leči sve, i ko se prepusti ritualu, stalno će posle dolaziti – dodaje sagovornica.

I dok je Dušanka zadužena da, kao prava domaćica ugosti svakog novajliju, a Aca da sakuplja blato iz vode kako bi kasnije mazao ljude, mnoštvo zaljubljenih parova, ali i dece uživaju kupajući se i plivajući u „svetoj vodi“, kako je većina naziva.

Meštani Ovče se nadaju da će opština Palilula prepoznati ovo prirodno bogatstvo kako ne bi bilo zapostavljeno. Više od tri decenije se priča o izgradnji Spa kompleksa u Ovči, o tome smo pisali davne 2012. godine „Budući spa centar u Ovči„.

Prošle godine na sednici Skupštine grada usvojen je Plan detaljne regulacije banje u Ovči, ali ipak se dalje od toga nije otišlo „Ponovo je aktuelna izgradnja banjskog kompleksa u Ovči„.

– Nadamo se da će nam opština pomoći da uredimo kupalište, ali da i dalje ostane besplatno, i pristupačno svim posetiocima kao i do sada – zaključuje Dušanka.

Izvor & Slike: Blic

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

U naredna tri dana bez struje delovi Borče, Krnjače, Ovče i Dunavca

Javni beležnik (notar) u Borči