in

„Groblje kostiju“ u Padinskoj Skeli napokon očišćeno

Groblje kostiju koje se nalazilo u Padinskoj skeli na mestu nekadašnje fabrike „Gluten“ konačno je očišćeno. Tone životinjskog otpada koje su zatrpale ovu parcelu i ugrožavale životnu sredinu prenete su u fabriku „Proteinka“ u Somboru, gde je uništen.

Ekipe su mesecima bile angažovane na pripremanju terena sa selidbu otpada, a teren je od juče ponovo čist. Parcela na kojoj je nekada radila fabrika „Gluten“ u postupku je da se obavi prenos vlasništva na državu.

Za drugi deo parcele, gde je poslovala fabrika „Protein“ postupak za pomenu svojine biće tek pokrenut.

– Napokon smo uspeli da završimo posao i počistimo sve. Ovo je dokaz kako treba i može da se bori za životnu sredinu – kaže Zoran Ranković iz udruženja „Eko – Pančevački rit“.

Da podsetimo, pre nekoliko meseci, u javnost je isplivala slika ekološke katastrofe u fabričkom krugu, nekadašnjeg „Glutena“. Osim tona životinjskih kostiju, nađena su i burad sa različitim hemikalijama, koje su korišćene za preradu otpada.

Udruženje „Eko Pančevački rit“, prvo je ukazalo na ovaj ekološki problem, kao i činjenicu da je zbog prodiranja organskih materija i štetnih hemikalija u podzemne vode ugroženo je zdravlje ljudi. Kosti su se vremenom osušile, a metar ispod gomile, bilo je ostataka kože i vezivnog tkiva koji su se još razgrađivali.

Fabrika „Gluten“ zatvorena je 2005. godine, nakon čega je objekat zapušten i ruiniran, a dvorište pretvoreno u deponiju. Ova „havarija“ nalazi se u nesporednoj blizini kanala Vizelj.

Eko patrola udruženja Eko Pančevački rit je pronašla kosti u Padinskoj Skeli i podnela prijavu, dok smo mi objavili pomenutu priču koju su potom preneli svi veliki mediji – „U Padinskoj Skeli tone rasutih životinjskih kostiju„. Upravo je ovo naša zajednička pobeda!

Izvor: Novosti

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Javni beležnik (notar) u Borči

BRAVO! Srbijašume i Gradska čistoća zalivale sadnice duž Vizelja (FOTO)