in

Leva obala najviše pogođena divljom gradnjom i bahatim investitorima

Kako kaže glavni urbanista Beograda Milutin Folić, oni koji grade na divlje nisu investitori, već kriminalci koji peru novac na taj način. Niko ne može da kaže da je normalno da se objekat od 20.000 kvadrata gradi kešom,  jer je to novac iz kriminalnih radnji koji mora da bude predmet istrage.

Građani koji kupuju nelegalno izgrađene stanove se kockaju sopstvenim životom. – upozorava Folić.

Divlji objekti su štetni jer ne plaćaju naknadu za gradsko građevinsko zemljište, ne prijavljuju radnike, ne plaćaju porez, a od tog novca se grade infrastruktura, obdaništa i škole. Osim urbanističkog haosa koji stvaraju, ugrožavaju komšijama i osnovne prirodne uslove za život, kao što su sunčeva svetlost i provetrenost, zauzimaju prostor za javne sadržaje.

Ti divlji graditelji, kriminalci, nama ugrožavaju osnovne životne standarde i mi ćemo kao grad i država zaštititi ljude od toga. – tvrdi Folić

Civilizacijska tekovina koja se zove urbanizam mora da bude zaštićena od kriminalaca koji ruše sistem jureći za brzim profitom.

Šta će se desiti s divljim objektima koje su već izgrađeni?

Ne možemo da osudimo one koji su, recimo, 1999. došli u u Beograd i skućili se kako su mogli, ali ne možemo da ne osudimo one koje danas, perući novac, grade ko zna šta.

Leva obala Dunava je možda i najviše napadnuta time, tamo uopšte nema kanalizacije, zamislite kada bi se te zgrade, koje su u izgradnji, sada uselile… Kanalizacija bi išla u otvorene kanale kroz naselje, pa u reke direktno. To može da dovede do širenja zaraze, kolere, kao u srednjem veku. To je nedopustivo.

Građani koji kupuju stanove građene na divlje ugrožavaju svoju bezbednost i živote. Tu nema projekata, najmanji zemljotres bi mogao da sruši sve. Jedan broj divljih objekata se gradi na javnim površinama, čime se ugrožavaju i veliki državni projekti.

Prioritet će nam biti uklanjanje ovakvih objekta s javnih površina, a država i grad će potpuno zaustaviti divlju gradnju i bahate investitore!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 Comments

    • Koliko ironije i sarkazam u Vašem komentaru. Zgrade koje niču, se grade bez ikakve projektne dokumentacije. Da ne govorimo o tehničkom prijemu istih. Ovde je u pitanju haos, i težak javašluk.

  1. Kada sam napravio objekat u borci 2017. Naravno sa gradj dozvolom i projektom, sedim uz pice sa gradj. Inspektorom koji je nadgledao moju kuću i u priči mi reče da na ove divlje zgrade u oko Shoppi-a on ne sme ni da ode!! A to je njegov reon!
    Znaci neko iz vrha opstine Palilula stoji iza tog.
    Ko je da je – blizak je vodji!

OPREZ: Ukradeni poklopci šahtova u Krnjači, pazite kuda hodate

Dečija igrališta nam propadaju jer „Zelenilo Beograd“ ne prihvata nadležnost