in

Prestigli Kaluđericu! Nelegalna gradnja u Borči na svakom ćošku

Borba gradskih vlasti protiv bespravnih građevinskih investitora se nastavlja, a kao jedno od naselja u kojima će inspektori imati dosta posla pokazala se i Borča.

Višespratnice od nekoliko hiljada kvadratnih metara, bez potrebne građevinske dozvole, mogu se naći širom levog priobalja Dunava. Samo u Ulici JNA, u krugu od oko 50 metara, grade se čak tri nelegalna objekta nepoznatih investitora.

Situacija je nezavidna i u Ulici bratstva i jedinstva, na čijem početku se nalaze dva nelegalna stambena zdanja u izgradnji. Na velikim građevinskim projektima nezakonito se radi i u Ivana Milutinovića, na Zrenjaninskom putu, te uglu Branka Radičevića i Petra Drapšina, gde površine spornih objekata iznose između 5.000 i 10.000 kvadratnih metara.

Sugrađani tvrde da se na mestu nekadašnje porodične kuće u Ličkoj ulici, sada već nalazi kompletno završena zgrada, ponikla na gradilištu bez propisane table sa nazivom investitora i rokovima radova.

Svi placevi koji se nalaze pored ovakvih divljih objekata su uništeni, jer su investitori došli do ivice placa i otvorili prozore ka njima.

Ljudi iz svojih prizemnih domova ne vide ništa drugo sem ovih gromada koje niču na svakom koraku – žale se sugrađani iz Borče.

Podsetimo, u cilju stajanja na put divljoj gradnji, Grad Beograd formirao je Odeljenje za sprečavanje građenja bez dozvole od strane Prvog osnovnog tužilaštva, a notarima naložio zabranu overavanja ugovora o prometu nepokretnosti u izgradnji za koje ne postoje građevinska dozvola i potvrda o prijavi radova.

Zbog neplaćanja doprinosa i poreza, bespravni graditelji oštetili su budžet glavnog grada za oko 70 miliona evra, procenio je nedavno zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Centar 1

 • Investitor: Buca
 • 10.000 kvadrata
 • ugao Branka Radičevića i Petra Drapšina

Borča

 • Investitor: Đole
 • 8.000 kvadrata
 • Zrenjaninski put

Centar 3

 • Investitor: Ratko Minić
 • 7.000 kvadrata
 • Bratstva i jedinstva

Centar 1

 • Investitor: Nepoznat
 • 2.000 kvadrata
 • Ulica JNA

Centar 1

 • Investitor: Joca Brada
 • 8.000 kvadrata
 • Lička ulica

Izvor: Blic

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

7 Comments

 1. Svi ti obketi počnu da se grade bez dozvole, a većina njih kasnije bude legalizovana iako gotovo svi krše svako pravilo koje mogu. Oni koji treba da ih spreče šuruju sa njima i dodeljuju im dozvole.

 2. Zgrada Zrenjaninski put je u Krnjači a ne u Borči… A ista situacija ako ne i gora je u Krnjači…Nelegalni Investitori rade po pravilu gde vidiš prazno mesto da može da bude parking ti posadi zgradu… Tako da imamo građevinske apsurde naprimer zgrada koja je široka jedno 4 do 5 metara a dugačka oko 50 metara… strašno

 3. Znam pouzdano da ti sto trebaju da sprecavaju gradnju, dodeljuju dozvole, znaju se i tarife, a recnik je u glavama i somovima, obican covek ne moze kucu da legalizuje, a ovi investitori preko noci to odradjuju sa opstinskim celnicima. Sve moze ili sve ne moze u zavisnosti kako si povezan. Sa druge strane podrzavam gradnju u Krnjaci na bilo koji nacin, je to vidim kao jedini nacin da se kad tad dovede kanalizacija, zgrade preko puta bipa sa preko 100 stanova sigurno, kada budu fekalije tekle ulicama, nadam se da ce se tek onda Beograd smilovati da uradi nesto po tom pitanju.

 4. Prvo padne dogovor između inspekcije i investitora pa se onda počine sa gradnjom.Kada neko prijavi divljačku gradnju inspekcija izađe na teren, napravi zapisnik, pošalje prijavu i namigne investitoru. To smo mi u Borči videli 1000 puta.Oni najopuštenije nastave sa gradnjom, prodaju stanove,i svi su namireni.To što ti stanovi nemaju ni jedno parking mesto, to što deca koja se budu tu dosaelila neće imati gde da idu u školu to što je napravljen urbanistički haos neviđenih razmera i Palilula pretvorena u Bombaj , koga to briga.Bravo za lobi što se usudio i da spomene nešto o ovome vidi se da među vama ima budućiha Brankica Stanković.

 5. Sada mi koji smo zidali sa gradjevinskom dozvolom treba da istaknemo ugraviranu kopiju gradj. dozvole sa uplatnicom takse, da ne bi bili strpani u isti koš kao ovi drugi u Borči?

Dečija igrališta u Borči i Kotežu i dalje se uništavaju

Građani leve obale nemaju kanalizaciju, a za gondolu ide 15 miliona evra