in

Dečija igrališta nam propadaju jer „Zelenilo Beograd“ ne prihvata nadležnost

Vrlo smo često svedoci lošeg stanja u kome se nalaze dečija igrališta na levoj obali, bez obzira da li su stara ili nova. Nažalost, u ovom slučaju nije jasno kome se obratiti i prijaviti problem.

Većina gradskih igrališta je u nadležnosti JKP „Zelenilo Beograd“, ali to nije slučaj sa svim igralištima na levoj obali, a nije ni potpuno jasno koja jesu, a koja zapravo nisu u njihovoj nadležnosti.

Na igralištu u Padinskoj Skeli pokidale su se sprave za igranje. Ne, ovoga puta niko ih nije slomio! Na sreću, deca su se izgleda zaista igrala, pa su se sprave „izlizale“. Kada smo pozvali „Zelenilo“ zbog ovog igrališta, rekli su nam da taj deo grada oni ne održavaju.

Kontaktirali smo opštinu Palilula i dobili objašnjenje o suštini ovog problema. Naime, opština je zahtevala da Zelenilo preuzme održavanje dečijih igrališta, kao što je to slučaj u centralnim gradskim zonama. Nažalost, Zelenilo to nije prihvatilo.

Opština trenutno nema dovoljno sredstava da sva igrališta na levoj obali u potpunosti dovede u željeno stanje. Ipak, na ovom problemu se i dalje radi, pa je od grada zatraženo da izdvoji dodatna sredstva kako bi se sva igrališta adaptirala i ispunila zadate standarde.

Početkom ove godine započeta je i izrada Pravilnika kojim će biti propisani standardi koje svako igralište, u celoj Srbiji mora da ispuni. To zapravo znači da će sva deca, bez obzira u kom su gradu ili naselju, imati igrališta istog kvaliteta i nivoa bezbednosti.

Dok se problemi ne reše, naša igrališta su izgubljena između birokratije i nadležnosti, pa bolje da čuvamo ono što za sada imamo.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Najbolje je da se prikupe sredstva gradjana koji su zainteresovani da se poprave oštećene dečije radosti.Ako Opština nema sredstva,i gradsko zelenilo onda isto nema sredstva za održavanje.Na žalost,prinudjenost je da se skupi GRADJANSKA INICIJATIVA i zajednički obezvede sredstva u interesu dece.

  2. Da sam rukovodilac u Zelenilu ni ja ne bih prihvatio jer, pravno gledano, neka od tih igrališta ne posotoje, a onda je to nenamensko trošenje para. E sad, kako može i ima para za druge delove grada a ne i za levu obalu to je druga priča.

Leva obala najviše pogođena divljom gradnjom i bahatim investitorima

Tokom vikenda besplatno odnošenje kabastog otpada