in

Kanalizacija i pesticidi krivci za trovanje labudova na Jojkićevom Dunavcu

Agencija za zaštitu životne sredine, uradila je analize vode iz Jojkićevog Dunavca i obližnjih kanala u kojima je uginulo čak 17 labudova, a uz to i riblji svet i druge ptice.

Analiza je pokazala da je na dve od tri lokacije došlo do promene organoleptičkih svojstava vode, odnosno osnovnih svojstava poput boje i mirisa. Na sve tri lokacije povećana je količina amonijačnog i nitritnog azota, a analize ukazuju da u ovim kanalima nedostaje kiseonika – saopšteno je

Uzorkovanje vode je izvršeno pre nešto više od nedelju dana i to u Jojkićevom Dunavcu, kod crpne stanice u Borči, kao i u kanalu Vizelj. Uzorci vode uzeti su pola metra ispod površine.

Rezultati ukazuju da je voda u kanalima jako zagađena i da je upravo voda takvog kvaliteta delimični krivac za trovanje labudova.

Na uginuće labudova najverovatnije su uticali i pesticidi koji se slivaju sa okolnih njiva u kanale i tako zagađuju okolinu.

Zbog toga apelujem na poljoprivrednike da se pre upotrebe pesticida obrazuju kako na taj način ne bi ugrožavali svoje okruženje, a posredno i sami sebe i svoje najbliže – rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu živote sredine.

Kanal Vizelj trpi još više zbog obližnje farme svinja odakle se godinama otpadne vode ulivaju u kanal.

Vizelj najviše ugrožavaju farme krava i svinja koje se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini pa se iz tih štala i svinjaca tečni stajnjak direktno uliva u kanal. Rešenje ovog problema je čišćenje forlanda, u koji se više od 10 godina usled pucanja kolektorske cevi izlivala kanalizacija iz Koteža i Borče. Taj talog koji se nakupio u kanalima je oko metar debljine – ističu iz Udruženja „Eko-Pančevački rit”.

Ako i kada dobijemo kanalizacionu mrežu jedan deo problema će biti delimično rešen, barem po pitanju otpadnih kanalizacionih voda iz domaćinstava.

Ipak, treba se zapitati koliko će decenija biti potrebno da se priroda i živi svet oporave od svega što smo im priredili.

Foto: Eko Pančevački rit

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Besplatne karte za „Beskonceptualni STAND UP“ u CK „Vlada Divljan“

    Gotovo je sa borbom protiv komaraca za ovu godinu