in

Predloženo rešenje za zagađenje kod farme svinja u Vizelju

Prethodne nedelje imali smo priliku da sa nevladinim sektorom, inspektorima i predstavnicima opštine obiđemo farmu svinja u Vizelju o kojoj smo već pisali.

Da se podsetimo, sav fekalni otpad nastao prilikom uzgoja svinja na ovoj farmi, izbacuje se u obližnji kanal, zbog čega su reagovale ekološke nevladine organizacije i ovog zagađivača prijavile.

Ne možemo da kažemo da nas je dočekao lep prizor. Kanal oko farme ne izgleda i ne miriše ni malo prijatno. Od sistema kanala preduzeća Sibnica, ovaj kanal pregrađen je samo oskudnim zemljanim nasipom. Garancije da se iz njega zagađenje ne širi dalje, jednostavno nema.

Na terenu su prilikom ove kontrole bili prisutni i predstavnici ovog preduzeća, pa smo imali prilike da čujemo mišljenje i stavove svake od strana u ovoj priči. I dok predstavnici farme tvrde da zagađenja nema, predstavnici ekoloških udruženja čvrsto ostaju pri stavu da je šteta za zemljište i podzemne vode nepopravljiva.

Na žalost, inspektori na terenu nisu uspeli da dokažu ovakve tvrdnje jer su postojećim zakonima njihova ovlašćenja drastično ograničena, pa nisu bili u mogućnosti da nalože uzimanje uzoraka vode i zemljišta.

Sa druge strane, ekološko udruženje Eko Pančevački rit, koje je i podnelo prijave protiv ove farme, tvrdi da je uzelo uzorke i da će analize uraditi o svom trošku kako bi dokazalo nivo zagađenja.

Nakon višečasovnog obilaska područja oko navedene farme, predstvnik opštine Palilula dao je odličan primer i moguće rešenje postojećeg ekološkog problema i to na zadovoljstvo svih.

Naime, opština Palilula je protekle godine sprovela na jednom od kanala u Krnjači pilot projekat. Za čišćenje ovog kanala korišćene su, po njihovim rečima, alge koje se hrane organskim otpadom i na taj način prečišćavaju vodene tokove.

Ovakvo rešenje bilo bi optimalno za ovu vrstu zagađenja, u čemu su se složili i predstavnici udruženja, ali i predstavnici farme svinja u Vizelju.

Zato je na kraju ovog obilaska postignut dogovor da predstavnici udruženja i predstavnici opštine dodatno prezentuju ovu mogućnost rukovodstvu ove firme i da se krene u smeru rešavanja postojećeg zagađenja, baš upotrebom ovakvih algi.

Iskreno se nadamo, da će sve učestvujuće strane ostati odlučne u tome da problem zaista bude rešen.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U toku prepodneva povređen biciklista u Borči

    I sinoć i jutros saobraćajne nezgode na Zrenjaninskom putu