in

Bahatost privrednih subjekata kao zagađivača leve obale

Neprestano se suočavamo sa ozbiljnim ekološkim problemima u svim naseljima leve obale. Svakodnevno smo svedoci bahatosti kako određenog broja sugrađana, tako i velikog broja pravnih subjekata.

Bez obzira što postoje zakoni i propisi koji uređuju vrlo jasno oblast zaštite životne sredine, izgleda da pravni subjekti daju sebi za pravo da te propise zanemare. Razlog za to je potpuni nedostatak kontrole u ovoj oblasti i izostanak kažnjavanja i sankcionisanja.

Vrlo drastičan i jasan primer toga izdvojio se u Vizelju, gde posluje privatno preduzeće sa farmom svinja. Iako je propisano da otpadne vode moraju biti prečišćene pre vraćanja u vodene tokove, ova firma to uporno izbegava.

Sav fekalni otpad nastao prilikom uzgoja svinja izbacuje se u obližnji kanal.

Fotografije koje smo dobili od sugrađana govore više od hiljadu reči:

Kako smo saznali, ekološka udruženja sa leve obale ovaj slučaj su još prethodne godine prijavila inspekciji. Odgovor su dobili tek u martu ove godine. Inspekcija nije reagovala po zakonu, pa isto preduzeće nastavlja svoju bahatu praksu kao i do sada.

Leva obala je „vlažno“ podneblje, sa razgranatom mrežom kanala i izraženim oscilacijama podzemnih voda. Ovom vrstom nemara i nastavljanjem zagađivanja, menjaju se i fizička i hemijska, a i mikrobiološka svojstva vode i zemljišta. 

Da li će zagađenje naći svoj put i do izvora vode?

Ne treba zaboraviti da se Padinska skela i okolna naselja snabdevaju vodom iz bunara koji se nalaze baš na levoj obali i pripadaju PKB Vodovodu. A podsećamo i na to da je jedan od pet bunara već zagađen!

Ko je odgovoran za (ne)rešavanje problema?

Odgovornost će svakako biti utvrđena, jer udruženja su pokrenula postupak za uzorkovanje i analizu vode od strane ovlašćenih laboratorija! I rezultate analiza jasno će predočiti javnosti.

Ukoliko se analizama utvrdi da postoje osnove, aktivisti udruženja Eko Pančevački rit spremni su da podnesu i krivične prijave, kako protiv zagađivača tako i protiv inspektora koji nisu odreagovali na prijave ovog slučaja. 

Izgleda da i dalje životnu okolinu moramo da očuvamo na silu!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

U Padinskoj skeli za košenje trave niko nije nadležan?

Neke od problema na koje se žalimo, stvorili smo sami