in ,

Zbog zagađenja bunara smanjeno snabdevanjem vodom

Od većeg broja sugrađana koji žive u Padinskoj Skeli, dobili smo informaciju da već više od 10 dana nemaju vodu tokom noći. Ovo naselje se snabdeva vodom iz PKB vodovoda, kao i približno 15.000 stanovnika Pančevačkog rita, PKB Korporacija i svi privredni subjekti na ovom prostoru.

Ono što je potrošače još više zabrinulo, je to što se među sugrađanima raširila nepotvrđena priča, prema kojoj su dva bunara iz kojih PKB Vodovod distribuira vodu, zapravo zatrovana.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd godišnje izvrši više od 600 analiza vode sa raznih točećih mesta u naseljima koje vodom snabdeva vodovod PKB-a, i vrši ispitivanja sirove bunarske vode. Voda koja se isporučuje potrošačima kvaliteta je vode za piće.

Nedavno je Gradski zavod za javno zdravlje analizom vode ustanovio povećano prisustvo vinil hlorida u uzorku vode iz tri bunara vodovoda u Padinskoj Skeli. Zbog bezbednosti potrošača PKB Korporacija odmah je isključila ove bunare iz eksploatacije.

Zbog njhovog isključenja prepolovljen je kapacitet vodovoda. Zato je PKB Vodovod prinuđen da povremeno vrše restrikcijska isključenja korisnika Padinske Skele i Glogonjskog rita.

PKB Korporacija intezivno traga za rešenjem ovog problema. U planu je bušenje bunara na novim lokacijama. – rečeno je u saopštenju

Dok se ne nadoknadi nedostajuća količina vode biće prinuđeni da povremeno obustavljaju isporuke vode ili rade u režimu smanjenog pritiska. Stanovnici mogu biti sigurni da je voda koja stiže iz vodovoda PKB bezbedna za piće. Gradski zavod pojačano vrši kontrolu kvaliteta vode, a prošlog meseca izvršeno je 46 analiza.

Vinil hlorid je inače kancerogeno organsko jedinjenje. Njegovo prisustvo u vodi najćešće je posledica zagađenja životne sredine. Što nas dovodi do zaključka da zagađenje kanala, a samim tim i podzemnih voda, na levoj obali, nije bez posledica!

Ponovo apelujemo na nesavesne sugrađane, ali i bahate privredne subjekte, da povedu računa o životnoj sredini, kako se ovakvi problemi više ne bi javljali.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Uskoro nas očekuje treći Vidovdanski pesnički susret

    Uskoro 15. po redu Noć muzeja u znaku pobede i pobednika