in

Gotovi prvi rezultati obdukcije labuda uginulog blizu Jojkićevog Dunavca

Od kada je počeo pomor ptica u Jojkićevom Dunavcu i obližnjim kanalima, odnosno od pre dva meseca do danas, uginulo je ukupno 14 labudova, ali i druge ptice kao i riblji svet.

Proteklih dana konačno je doneta odluka od strane Veterine Beograd, da na jednoj od uginulih ptica bude urađena obdukcija, kako bi se utvrdio pravi uzrok.

Prvi rezultati te obdukcije uginulog labuda pokazali su da nije u pitanju trovanje. Ipak kako saznajemo od udruženja Eko Pančevački rit, analize će se nastaviti.

U kontaktu smo sa nadležnima, upravo mi se javio direktor „Veterine“, koji mi je rekao da su uradili obdukciju labuda kojeg smo poslednjeg pronašli, pre dva dana. Nije u pitanju trovanje – objasnio je Zoran Janković iz ovog udruženja

Kako je dodao, spektar obdukcije i analiza će biti proširen kako bi uzrok bio utvrđen i kako bi se sprečilo dalje uginuće ptica i ribe.

Analize će biti proširene na teške metale, na živu i hrom da bi se utvrdilo da neko nije ispustio takve materije u dunavac ili kanale na levoj obali.

Na terenu situaciju prate sugrađani, aktivisti ekoloških udruženja i ribolovci, a uključene su i sve nadležne institucije.

Uzrok uginuća labudova bi trebalo da bude otkriven do kraja sledeće nedelje.

Foto: Eko Pančevački rit

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ambrozija „u crvenom“ a mnogi placevi na levoj obali puni ovog korova

    Zbog radova na mreži danas bez struje sugrađani u Kovilovu i Krnjači