in ,

Opet pomor labudova u Jojkićevom dunavcu

Za samo dva meseca u ovom rukavcu koji se proteže od Krnjače ka Borči otkriveno je  14 uginulih labudova, veći broj pataka, a bilo je i pomora ribe.  Uzrok trovanja nepoznat.

Jojkićev dunavac koji se proteže od Krnjače ka Borči u dužini od oko šest kilometara postao je, izgleda, mesto izumiranja labudova.

Otkriveno je sedam mrtvih labudova, šest mladunčadi i jedan odrasli mužjak. Ostala je živa samo jedna labudica.

Ovo je za poslednja dva meseca drugi put kako u ovom rukavcu Dunava vikendaši i sugrađani koji ovde imaju kućice pronalaze mrtve ptice i ribe.

Sredinom jula u Jojkićevom dunavcu je otkriveno sedam mrtvih labudova, veći broj pataka i izvesna količina ribe. I sada je na jednom mestu pronađena uginula patka.

Šta je uzrok uginuća ptica prošlog puta, ali i ovog ostalo je nepoznato. Prošlog puta voda u Jojkićevom dunavcu bila je gotovo crna, osećao se neprijatan miris, zbog čega smo pomislili da je došlo do kvara na kolektoru. Ali kada su radnici nadležnih službi izašli na teren i pregledali cevi i kanalizacioni kolektor utvrđeno je da je sve bilo uredu. I ovog puta voda je bila crna i osećao se neprijatan miris – kaže Zoran Janković, iz Udruženja „Eko-Pančevački rit”.

On ističe da će mrtvog odraslog labuda, koga su oni uklonili i spakovali u plastičnu vreću, preuzeti „Veterina Beograd”, ali nije siguran da li će se raditi obdukcija.

Labud je strogo zaštićena vrsta zbog čega i obdukcija košta. Nisam siguran da će Uprava veterine Ministarstva poljoprivrede naložiti obdukciju, a bilo bi dobro da se konačno sazna zbog čega ptice i ribe izumiru u ovom kanalu. Da li je možda reč o nekom prirodnom procesu koji se dešava zbog podizanja mulja, da li neko namerno izbacuje cisterne sa kanalizacijskim otpadom ili u kanal isipa neku drugu, po živi svet, opasnu materiju  – pita se Janković.

Zbog toga bi možda bilo dobro da se uradi obdukcija labuda i analiza vode.

Jojkićev dunavac se proteže ukoso od glavnog toka Dunava. Već duže vreme ovaj rukavac je zbog seče topola koje su u vlasništvu „Srbijašuma” odsečen od glavnog toka reke.

Voda kroz njega prolazi samo kada nadođe Dunav. U vreme kada je vodostaj nizak nova i sveža voda se ne uliva u dunavac  jer ne može da prođe od ostataka granja i zemlje.

U njemu tada ostaje i sva voda iz fekalnih izliva što negativno utiče na biljni i životinjski svet.

U Borči se nalazi crpna stanica koja vodu iz ovog rukavca prepumpava u kanal Sebeš, a ovom vodom se napaja i šaranski ribnjak „Mika Alas”.

Izvor : Politika

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Još samo 10 dana za pijave na sedmi po redu Pesnički sabor u slavu Svete Petke

    Zbog pucanja cevi Padinska Skela od večeras bez vode, pripremite zalihe