Gotovo je sa borbom protiv komaraca za ovu godinu - www.lobi-info.rs
/

Gotovo je sa borbom protiv komaraca za ovu godinu

4 minuta za čitanje

Mada se sugrađani jedni drugima žale da ih ove krvopije danima uznemiravaju, pritužbi Sektoru ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća”, nije bilo.

Dosadno zujanje komaraca oko ušiju nije prestalo ni ovih dana iako smo već zagazili u jesen. Komarci se, prema rečima sugrađana, „probude” oko 18 časova pa nasrnu na sve one koji se šetaju kraj reka, u parkovima i šumama ili samo izađu u dvorište.

Uleću u oči i uši, a nije im strano i da bocnu onog ko im se nađe na putu.

Mada se sugrađani jedni drugima žale na ove krvopije, tužbi na ponašanje krilatih dosada, kako kažu u Sektoru ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća”, nije bilo.

– Naše ekipe neprestano prate broj komaraca na teritoriji celog grada. Njihova brojnost na svim mernim mestima na području Beograda se u proteklih deset dana drastično smanjila. Smanjenju su prvenstveno doprinele niže temperature vazduha u toku noći, niže temperature vode u kanalima, kao i trajanje dužine dana koja veoma utiče na njihovu aktivnost. U prilog smanjenju brojnosti komaraca ide i činjenica da nama u prethodnom periodu nije upućen nijedan poziv sugrađana u vezi sa povećanom brojnošću komaraca – rekli su u Sektoru ekologije „Gradske čistoće”.

Mnogi sugrađani nadaju se da će nadležne službe ovih dana krenuti u odlučujuću bitku sa komarcima da bi miholjsko leto sačekali bez nepotrebnog češkanja i udaranja po glavi, rukama i nogama.
Ali, od toga neće biti ništa jer je planirani obim od 165.000 hektara dobijen od Sekretarijata za zaštitu životne sredine za suzbijanja odraslih formi komaraca završen, rekli su u „Čistoći”. Oni ističu da su na lokacijama na kojima ima komaraca u najvećoj meri zastupljeni kućni komarci roda Culex.

– Prisustvo virusa Zapadnog Nila zabeleženo je krajem avgusta u komarcima na Paliluli. Naše rezultate potvrdila je referentna laboratorija Veterinarskog instituta Beograd. Zbog toga su naše ekipe na vreme preduzele neophodne mere suzbijanja larvi i odraslih komaraca – kažu u ovom preduzeću.
Njihove ekipe otpočele su kontrolu i smanjenje populacije glodara na javnim površinama na teritoriji grada i to na neuređenim ili delimično uređenim međublokovskim površinama, u nehigijenskim naseljima i na obalama reka i u priobalju reka i potoka.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut”, u Srbiji do 18. septembra nije zabeležen nijedan slučaj obolevanja ljudi od virusa Zapadnog Nila.
Zavod za biocide i medicinsku ekologiju sprovodi nadzor nad virusom groznice Zapadnog Nila u 11 gradova našoj zemlji u populaciji komaraca. Od početka sezone do 12. septembra prisustvo ovog virusa otkriveno je u domaćim komarcima sa različitih lokacija u Subotici, Somboru, Paraćinu, Zrenjaninu, Pančevu, Kraljevu, Paliću, Apatinu, Novom Sadu, Požarevcu i Beogradu.

 

Leave a Reply

Prethodna priča

Kanalizacija i pesticidi krivci za trovanje labudova na Jojkićevom Dunavcu

Sledaća priča

Deo Borče danas bez struje zabog planiranih radova

Poslednje od Društvo