Kanali u Vrbovskom puni stajnjaka, prete da zagade celu kanalnu mrežu (FOTO) - www.lobi-info.rs

Kanali u Vrbovskom puni stajnjaka, prete da zagade celu kanalnu mrežu (FOTO)

3 minuta za čitanje

Daleko od pogleda većine sugrađana, dva kanala u naselju Vrbovsko, dužine od oko 9 kilometara, potpuno su zatrpana stajskim đubrivom koje fermentiše na otvorenom.

Teški i neprijatni mirisi stajnjaka postali su nepodnošljivi u blizini kanala, ali mnogo je veća briga što od ovih kanala otpadne vode mogu da dospeju i u kanale Vizelj, Kalovita, Sebeš , Sibnica …

Ovo nije ništa novo, problem postoji već duže vreme, ali situacija je kulminirala jer stajnjak više nema gde da odlazi

U kompaniji „Al Dahra”, u čijem su sada vlasništvu štale, prokopali su kanaliće i stajnjak usmeravaju u obližnje njive pod sojom i kukuruzom. U tim kanalima se vrši fermentacija stajnjaka prepunog amonijaka i odlazi u podzemne vode, a zatim ako u obzir uzmemo ceo proces, završava na našem stolu – kaže Zoran Janković, iz udruženja Eko Pančevački rit

Nerešeno pitanje odvoda stajnjaka i otpadnih voda pojavilo se još 2012. godine kada su izgrađene nove štale, a odvod stajnjaka nije regulisan, već je usmeren u kanale.

U to vreme štale su bile u vlasništvu PKB-a. Od pre dve godine novi vlasnik, kompanija „Al Dahra“ nasledila je uz kupljeni PKB i ovaj problem i dotadašnji način rada.

Aktivisti udruženja Eko Pančevački rit, još pre godinu dana održali su sastanak sa predstavnicima Al Dahre kako bi ovaj problem bio rešen. Pomaka i dalje nema.

Al Dahra je zemljanim nasipima zatvorila kanale u kojima se nalazi stajnjak kako voda ne bi ulazila u Centralni kanal, ali mi strahujemo da bi ti nasipi mogli da popuste, a onda bi se taj otpad usuo u Centralni kanal koji povezuje celu kanalsku mrežu na levoj obali Dunava i u Pančevačkom ritu. To znači da bi ta otpadna voda stigla i do Vizelja, Kalovite, Sebeša, Sibnice… – objašnjava Janković.

Prema prijavi od strane ovog udruženja, koja je poslata Sekretarijatu za ekologiju i Sekretarijatu za inspekcijske poslove, na teren su pre par dana izašli inspektori i obišli kanale.

Podsetimo, Al Dahra je najavljivala da ima u planu čišćenje kanala na levoj obali Dunava i izgradnju fabrike za proizvodnju biogasa. Ipak, ne zna se kada će to biti realizovano.

Ostavite odgovor

Prethodna priča

Izmenjena trasa linije 85 tokom izgradnje pasarele "Ada mall"

Sledaća priča

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja

Poslednje od Vesti