in

Kanali u Vrbovskom puni stajnjaka, prete da zagade celu kanalnu mrežu (FOTO)

Daleko od pogleda većine sugrađana, dva kanala u naselju Vrbovsko, dužine od oko 9 kilometara, potpuno su zatrpana stajskim đubrivom koje fermentiše na otvorenom.

Teški i neprijatni mirisi stajnjaka postali su nepodnošljivi u blizini kanala, ali mnogo je veća briga što od ovih kanala otpadne vode mogu da dospeju i u kanale Vizelj, Kalovita, Sebeš , Sibnica …

Ovo nije ništa novo, problem postoji već duže vreme, ali situacija je kulminirala jer stajnjak više nema gde da odlazi

U kompaniji „Al Dahra”, u čijem su sada vlasništvu štale, prokopali su kanaliće i stajnjak usmeravaju u obližnje njive pod sojom i kukuruzom. U tim kanalima se vrši fermentacija stajnjaka prepunog amonijaka i odlazi u podzemne vode, a zatim ako u obzir uzmemo ceo proces, završava na našem stolu – kaže Zoran Janković, iz udruženja Eko Pančevački rit

Nerešeno pitanje odvoda stajnjaka i otpadnih voda pojavilo se još 2012. godine kada su izgrađene nove štale, a odvod stajnjaka nije regulisan, već je usmeren u kanale.

U to vreme štale su bile u vlasništvu PKB-a. Od pre dve godine novi vlasnik, kompanija „Al Dahra“ nasledila je uz kupljeni PKB i ovaj problem i dotadašnji način rada.

Aktivisti udruženja Eko Pančevački rit, još pre godinu dana održali su sastanak sa predstavnicima Al Dahre kako bi ovaj problem bio rešen. Pomaka i dalje nema.

Al Dahra je zemljanim nasipima zatvorila kanale u kojima se nalazi stajnjak kako voda ne bi ulazila u Centralni kanal, ali mi strahujemo da bi ti nasipi mogli da popuste, a onda bi se taj otpad usuo u Centralni kanal koji povezuje celu kanalsku mrežu na levoj obali Dunava i u Pančevačkom ritu. To znači da bi ta otpadna voda stigla i do Vizelja, Kalovite, Sebeša, Sibnice… – objašnjava Janković.

Prema prijavi od strane ovog udruženja, koja je poslata Sekretarijatu za ekologiju i Sekretarijatu za inspekcijske poslove, na teren su pre par dana izašli inspektori i obišli kanale.

Podsetimo, Al Dahra je najavljivala da ima u planu čišćenje kanala na levoj obali Dunava i izgradnju fabrike za proizvodnju biogasa. Ipak, ne zna se kada će to biti realizovano.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Izmenjena trasa linije 85 tokom izgradnje pasarele „Ada mall“

    Pravoslavni vernici danas obeležavaju Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja