in

Al Dahra uskoro počinje izgradnju fabrike za preradu stočne hrane u Kovilovu

Kompanija Al Dahra koja je krajem 2018. godine otkupila deo imovine PKB-a, u Kovilovu planira izgradnju fabrike za preradu stočne hrane. Ovaj projekat vredan je 173 miliona evra.

Urbanistički projekat vezan za izgradnju ove fabrike trenutno je na javnoj prezentaciji u gradskoj upravi i to do 19. avgusta.

Projektom je planirano da kompleks od nekoliko samostalnih i međusobno nezavisnih celina, obuhvati površinu od skoro 56 hektara zemljišta u Kovilovu.

Na pomenutoj lokaciji sada je obradivo poljoprivredno zemljište, odnosno njive 3. i 4. klase U okviru nje planirana je izgradnja fabrike u površini od 95.860 kvadrata.

Izgrađnja će se odvijati u više faza, a prema prvim procenama, završetak izgradnje očekuje se 2022. godine.

Urbanistički projekat dostupan je zainteresovanim sugrađanima gradskoj upravi, u Ulici 27. marta svakog radnog dana od 9.00 do 15.00 sati.

Plac buduće fabrike namenjen je prvenstveno obradi zemljišta i odgajanju stoke. Međutim, neće se isključiti ni hladnjače, skladišta, pa ni pojedinačni objekti za stanovanje radnika.

U prvoj etapi planira se izgradnja četiri poljoprivredno-industrijska kompleksa, fabrike za preradu stočne hrane, dva kompleksa novih farmi za smeštaj 7.500 muznih krava sa štalama i silosima.

Biće izgrađeno i 15 nezavisnih biogasnih postrojenja sa mogućnošću za proizvodnju struje iz biogasa, koja će zajedno činiti elektrane na gas i isporučivati električnu energiju u javnu mrežu.

U drugoj etapi Al Dahra namerava da rekonstruiše postojeću fabriku stočne hrane, uloži u infrastrukturu Pančevačkog rita, očisti i revitalizuje postojeće kanalske mreže i izgradi nove moderne sisteme navodnjavanja i odvodnjavanja.

Navodi se i da kompanija namerava da infrastrukturno opremi ovaj deo leve obale. Investicije su planirane u naseljima Besni Fok, Kovilovo, Glogonjski Rit, Jabučki Rit, Dunavac, Padinska Skela i Vrbovski.

Kako se tvrdi, podizanje kompleksa neće ugroziti šumu koja se nalazi na ovom zemljištu.

Izvor: ekapija

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    U Padinskoj pukla cev, a kanalizacija se izlila u njive (FOTO + VIDEO)

    Duga na levoj obali viđena objektivom naših sugrađana (FOTO)