in

„Bontonizacija“ leve obale je počela

Ogorčeni smo, jer su deponije svuda oko nas, dok smeće bacamo gde stignemo. Ogorčeni smo, jer su kanali puni fekalija, dok sprovodimo kanalizaciju u iste. Ogorčeni smo, jer smo prihvatili nenormalno za normalno, dok se normalnim stvarima čudimo.

Krivicu prebacujemo na druge a često smo sami krivi za stanje u kojem se nalazimo. Prosto je sramota koliko smo postali nemarni prema ljudima, okruženju i prirodi.

OBAVEZNO PROČITAJTE:
Novi park u Borči dokrajčen!
Ponovo smo dobili deponiju na nasipu
Ponedeljak a na šta liči park kod osnovne škole u Borči!
Masovno trovanje pasa lutalica u Borči
Odran pas bačen pored kontejnera u Borči / Uznemirujuće fotografije
Problem sa urušavanjem kuća u Kovilovu se nastavlja

U saobraćaju niko nikog ne poštuje, prvenstvo ne postoji, kao ni migavci a svi negde jure i žure.

Parkiranje  je posebna priča, na sred ulice, na trotoaru pa čak i na parkinzima ne vodimo računa o drugima.

Majke sa bebom u kolicima često su prinuđene da oblaze bahato parkirana vozila i izlažu se opasnosti izlaskom na ulicu.

Bontonizacija leve obale je počela - 2016

Zaustavljanje u prometnim ulicama na samo „sekund“ je takođe jedan od problema jer nam je „teško“ da se normalno parkiramo i da prošetamo 10 metara.

Bontonizacija leve obale je počela - 2016

Na ulici često vidimo ljude koji urlaju i galame kao da su oslobodili naselje. Žvakaću gumu zvaćemo tako da svi vide da imamo istu. U autobusima niko ne ustaje starijim osobama ili trudnicama. Osobe koje čitaju knjigu smatramo čudacima.

Primera ima toliko da bi mogli napisati jedno lepo štivo. A zašto je to tako?

Otuđili smo je jedni od drugih usled pojave društvenih mreža i „pametnih“ telefona, ali ne zato što je to loše nego zato što nemamo meru!

Bontonizacija leve obale je počela - 2016

Počeli smo da se oduševljavamo normalnim stvarima, kad nam neko otvori vrata ili nam se zahvali, kad nam neko kaže odvezala ti se pertla ili nam pomogne da pređemo ulicu. 

Takođe, poistovećujemo sa drugima čak i kad znamo da to nije ispravno, bacamo đubre jer nema kante i pravdamo se „Što bih JA bio budala“.

Sa druge strane to nam se i nameće, jer ko je redovan platiša struje ili infostana on dobija 5% popusta, a dužnici dobiju 50% ako plate dugovanje pre utuženja!!!

Razloga ima dosta ali šta je poenta ove priče?

Bontonizacija leve obale je počela - 2016

Poenta je da nas je sve ovo navelo i probudilo želju u nama da probamo da utičemo na svest ljudi i pokušamo da promenimo naše okruženje na bolje.

Pokušavamo više od tri godine da učinimo naša naselja lepšim i kvalitetnijim za život, naravno koliko smo u mogućnosti, i kad uspemo u tome nakon nekog vremena se opet vratimo na početak!

Zato smo odlučili da pored „Lobiranja“ kod nadležnih da se određeni problemi reše, sada pokrenemo akciju „Bontonizacija“ kojom ćemo pokušati da utičemo na sve nas da budemo građani za PRIMER.

"Bontonizacija" leve obale je počela-2016

Deca i mladi najbolje uče na primerima. Što znači da ih samo lepim ponašanjem i manirima svih nas, prvo kao pojedinaca a posle i kao grupe možemo naučiti šta je ispravno a šta ne.

Utičimo jedni na druge! Budimo primer svima! Zašto moramo otići „preko“ i oduševljavati se stvarima koje sami možemo imati?

Zašto moramo da budemo nekulturni, nevaspitani ili necivilizovani kad to nismo a ako jesmo isto možemo i moramo promeniti!

Pozivamo sve zainteresovane sugrađane, kao i udruženja koja deluju na pomenutim poljima da nas kontaktiraju kako bi zajedničnim snagama uticali na svest svih nas.

Za pomenutu akciju ćemo koristi hashtag #bontonizacija pa ako želite da pronađemo sve što objavite ili slikate savetujemo da koristite isti.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

  1. Apsolutno niko nece da ustane trudnici u autobusu,ako neko i slucajno digne glavu od telefona i vidi da ja sa stomakom stojim pravi se da me nije video. Ako slucajno nekoga zamolim da ustane uglavnom dobijem komentar da sam sama kriva za to sto sam trudna i slicno. Danas sam se onesvestila u autobusu jer niko nije hteo da ustane uz komentar da su radili ceo dan a ja sam samo trudna pa i ne treba da sedim. Prishla mi je jedino jedna baka sa stapom,po mojoj proceni oko 60+ godina. Apsolutno nikakve kulture ni saoscanja vishe nema u ljudima.

Izrovaren parkić u Borči, LOBI

Novi park u Borči dokrajčen! (FOTO)

Prodaja je trebalo da bude obavljena javnim nadmetanjem, ali na otvaranju ponuda 2. marta ove godine nije bilo zainteresovanih. 2016

PKB nije prodat! Nema zainteresovanih ali…