in ,

Za one koji ne znaju: reciklaža je jednostavna čak i za stanovnike na levoj obali

Problem otpada koji zatrpava levu obalu je višedecenijska priča. Razloga je mnogo: počev od bahatih privrednika, preko manjka kontejnera i uličnih kanti za smeće, do nemara i nebrige od strane sugrađana, do ekološke nekulture.

Ekološka udruženja sa leve obale neprestano progone privredne subjekte koji se ne ponašaju u skladu sa ekološkim odredbama, ali i apeluju na sugrađane da ne bacaju otpad na mesta koja za to nisu predviđena.

Nažalost, čak i oni sugrađani koji žele da vode računa o svojoj životnoj sredini, nemaju dovoljno informacija o tome u kojoj meri je to zaista i moguće. Zato vam predstavljamo nekoliko jednostavnih načina da doprinesete većem stepenu ekološke kulture i svesti.

Reciklaža u saradnji sa „Gradskom čistoćom“

Na opštini Palilula, a time i na levoj obali, već godinama se sprovodi projekat „Eko kesa za čistiji grad“. Svi sugrađani koji žele da recikliraju, mogu u pogonu „Gradske čistoće“ Palilula, preuzeti paket eko kesa. U ove kese potrebno je da odvojite svoj otpad koji je pogodan za reciklažu.

Nema potrebe da u posebne kese razvrstavate papir, plastičnu i metalnu ambalažu. Dovoljno je da te tri vrste otpada zajedno sakupljate u samo jednu „eko kesu“, zapremine 120 litara, koja vam je dovoljna za nedelju dana.

Kada kesu popunite sa papirom, PET i MET ambalažom, potrebno je da je iznesete na trotoar ispred kuće ili zgrade. Eko kese sa reciklažnim otpadom na našoj opštini odnose se subotom u terminu od 20.00 do 22.00 časa.

ŠTA ODLAŽEMO U „EKO KESU“?

 • Papir – kartonske kutije (bez ljepljive trake, plastike i stiropora), braon karton, kartonske kese, sveske, ispisani papir, kopir papir,novine, časopise, koverte, tetrapak-kutije od sokova i mlečnih proizvoda;
 • MET – ambalažu: aluminijumske limenke od pića;
 • PET – ambalažu: providne plastične boce od napitaka, providne boce od jestivog ulja i zatvarače;

ŠTA NE ODLAŽEMO U „EKO KESU“

 • Indigo papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir;
 • Ubruse, papirne maramice i toalet papir;
 • Ispražnjene konzerve od mesnih preoizvoda, voća i povrća, metalne tube, alat, žicu, čelične trake, metalne zatvarače itd., kao ni dozere ili spej doze od boja i lakova.
 • PS čaše od pića ili od jogurta, penasti PS (stiropor), bezbojnu čistu foliju od PE-LD, ostale vrste plastike ili mešane plastike;
 • Neprovidne boce od sredstava za ličnu i kućnu higijenu;

Reciklaža u saradnji sa Eko patrolom

Sav ostali netoksičan i neopasan otpad, koji je pogodan za reciklažu, možete sortirati i spremiti za odnošenje. U pitanju je otpad kao što je plastična pet ambalaža, limenke, staklo (flaše i tegle), automobilske gume i branici, papir i karton i slično.

Kada ste odvojili ovakav otpad, jednostavno pozovite Eko patrolu i udruženje Eko Pančevački rit, na broj +381 64 0620 344. Oni će preuzeti vaš otpad i odneti ga na reciklažu.

Prema tome, nema opravdanja, svako od nas bira kakvu levu obalu ostavlja budućim generacijama!

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

 1. Od pocetka ove akcije, pre nekoliko godina, godinu dana sakoristio vrece i NI JEDAN put gradska cistoca nije dosla po vrecu vec su je ujutru odnosili sakupljaci sekundarnih sirovina. U pitanju je naselje Krnjaca kod Metroa.

  • postovanje Marko, desavalo se i nama, ali mi smo vec 7 godina u programu pa znamo fazone. Pozovete JKP i potvrdite da iznosite. Moguce je da su pre njih vec odmosili kesu , d an ekazem krali, pa su vas odjavili. Mi ostavljamo u ulazu, sa unutrasnje strane i momci redovno uzimaju, po dogovoru. znaci samo ih jednom sacekate i dogovorite se 🙂

 2. Slično je bilo i u Borči. Nalazila sam „očerupane“ kese i razvučen sadržaj. Neko je nekada postavio veliku korpu za skupljanje plastičnih flaša, koja je bila vrlo zgodna, na putu ka autobuskoj stanici (pretposlednjoj), tako da kad pođemo u grad, usput ostavimo flaše i idemo dalje. Međutim, neko je posle nekoliko meseci uklonio i vratili smo se na staro.

 3. Slicna iskustva su i u naselju Borca, kao sto je Bojan napisao. A poznati su primeri da sakupljaci sekundarnih sirovina razbacaju otpad oko kontenjera u akcijama kada tragaju za reciklaznim materijalom.

Danas delovi Borče i Ovče bez struje zbog planiranih isključenja

UG Kotež prikuplja donacije u borbi za bolje i lepše uslove za život u Kotežu