in

Pripremite otpad za reciklažu, pozovite ih i oni će doći

Da li znate da na levoj obali možete da reciklirate otpad praktično bez muke? I to zahvaljujuči jednom od lokalnih udruženja koje se svojski bori za očuvanje životne sredine u naseljima leve obale.

Nakon niza akcija čišćenja, udruženje Eko Pančevački rit odlučilo je da podstakne reciklažu tako što će oni lično preuzimati reciklažni otpad od sugađana i privrednika.

Zašto treba reciklirati?

Broj stanovnika leve obale neprestano se povećava, a povećava se i količina otpada koji se svakodnevno stvara u domaćinstvima i privredi. Sve je više deponija na kojima se otpad odlaže, a koje degradiraju tlo, smanjuju površinu obradivog zemljišta i postaju potencijalni izvori zaraze ljudi i životinja.

Reciklaža značajno smanjuje količlinu otpada koji se odlaže na deponije, a samim tim i njihovo širenje.  Istovremeno reciklaža smanjuje emisiju metana, gasa koji se stvara na deponijama i koji izaziva efekat staklene bašte i štetne klimatske promene.

Kada upotrebljene materijale recikliramo dobijajući nove proizvode smanjujemo potrebu za korišćenjem prirodnih resursa. Sirovinski resursi na planeti su ograničeni, ne smemo to zaboraviti!

Ova akcija traje od kraja aprila i naišla je na odličan odaziv sugrađana.

Dakle, reciklaža sada zaista nije gnjavaža!

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Deo Borče bez vode, vodovodna cev pukla tokom radova

    Uskoro „Prelivački kotlić 2018“ za sve ljubitelje gulaša