in

Novi kamioni za Gradsku čistoću, manji računi za sugrađane koji odvajaju otpad

Prema najavama gradskih vlasti, JKP „Gradska čistoća“ je na putu da doživi modernizaciju. Kupljeno je 22 nova vozila, a kako je najavljeno, sledeće godine će biti nabavljeno još 25 novih cisterni za pranje ulica i 30 kamiona-smećara. 

Zamenik gradonačelnika, Goran Vesić, navodi da će se time značajno poboljšati kvalitet rada u ovom gradskom preduzeću. Prema njegovim rečima, tokom sledeće godine i na druge načine će se modernizovati rad Gradske čistoće.

Kontejneri će po prvi put dobiti GPS, kao što će imati i kamioni, pa će vozač moći da zna koliko je kontejner napunjen i neće morati da staje pored onih koji nisu puni, što sada nije slučaj.

Radnici „Čistoće“ rade vikendima, praznicima i noću, efikasno uređuju ulice nakon velikih manifestacija, a pomoć nove mehanizacije će ih učiniti efikasnijim.

– rekao je Vesić

„Gradska čistoća“ će u narednom periodu morati u potpunosti da promeni način rada i njihov posao će prvenstveno biti separacija otpada.

Na teritoriji grada biće izgrađeno 17 reciklažnih dvorišta, tačnije na svakoj opštini po jedno. Građanima će biti ponuđeni kontejneri za separaciju otpada. Oni sugrađani koji budu vršili separaciju svog otpada biće nagrađeni umanjenjima računa.

Kako je Vesić objasnio, iako to u zvuči kao naučna fanstastika, svaki stan će imati svoju kesu sa bar-kodom za separaciju otpada. Čitači koji će se nalaziti u kamionima moći će da daju informacije o tome ko je vršio separaciju.  Na taj način određivaće se umanjenje narednih računa.

Vesić je dodao da je početak izgradnje reciklažnih dvorišta u vezi sa sanacijom deponije u Vinči, koja je jedna od 10 najvećih neuređenih na svetu i jedna od dve najveće u Evropi.

Jedva čekamo da vidimo da li će, kada i kako ova ideja zaista zaživeti.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Od subote 15. decembra, klizalište na Trgu Nikole Pašića

    Premijera „Čekajući Deda Mraza“ besplatno za najmlađe u CK „Vlada Divljan“