in

Ekološki bonton – Bontonizacija

Ekološki bonton - Bontonizacija

Svako od nas uz malo truda može da pomogne da naše okruženje bude čistije i zdravije. Potrebno je promenimo loše navike i primenimo ih u našoj svakodnevnici.

Pored toga što ćemo uticati na sopstveno okruženje osećaćemo se lepše jer znamo da smo dali svoj doprinos očuvanju životne sredine.

12 pravila za lepo ponašanje u prirodi i okolini, u našoj životnoj sredini

1. Smeće bacajte u kantu ili kontejner. Ako ste u mogućnosti papir, staklo i metal odložite u za to predviđene kontejnere! Tako ćete omogućiti njihovu ponovnu upotrebu i smanjiti količinu otpada.Ekološki bonton - Bontonizacija

2. Dok ste u motornim vozilima, ne bacaj smeće i pikavce kroz prozor nego isti skupite i odložite u kantu po izlasku iz kola.

3. Žvaku ne bacajte na ulicu nego stavite u papirić pa bacite u kantu! Pored toga što eliminišete lošu naviku, smanjujete i ružnoću naših ulica koje su već prepune zalepljenih žvakaćih guma.

4. Ako već morate da konzumirate cigarete, nemojte to da radite u zatvorenim prostorijama da ne bi smetali onima koji ne puše, a pikavac obavezno bacite u kantu za smeće, a ne na ulicu!Ekološki bonton - Bontonizacija

5. Kad idete u kupovinu ne uzimajte plastične kese nego nosite platnenu torbu. Plastične kese uglavnom završe na krošnjama drveća ili deponijama, a vreme potrebno da se razloži jedna kesa iznosi i oko milion godina.

6. Namirnice kupujte sveže i bez ambalaže. Time smanjujete količinu ambalažnog otpada kojeg je sve više. Ako već kupite proizvode zapakovane u ambalaži, trudite se da to budu što veća pakovanja robe sa što manje ambalaže, a plastičnu ambalažu i konzerve odnesite na mesta za njihov otkup. Ovi materijali se prirodno razlažu dosta dugo s toga njihovo gomilanje u prirodi predstavlja ozbiljan problem.

7. Iskoristite obe strane papira (za pisanje ili štampanje) pre nego što se odlučite da ga bacite. Za proizvodnju jedne tone papira potrebno je poseći dva stabla utrošiti 240 000 litara vode i 4.700 kilovata! Od starih novina i drugog neplastificiranog papira lako se pravi reciklirani papir pri čemu je ušteda energije oko 70 odsto. Na ovaj način štedite naše šume, vodu i struju.Ekološki bonton - Bontonizacija

8. Gasite svetla a uređaje koje ne koristite svakodnevno isključite iz struje. Kupujte štedljive sijalice. Traju 30 puta duže od običnih i troše do deset puta manje struje da bi dale istu količinu svetla. Tako štedite novac ali i našu planetu.

9. Kada perete veš ili sudove, prvo napunite mašinu. Koristite kraće odnosno eko programe i kao i programe sa hladnom vodom. U većini slučajeva, vruća voda nije neophodna, a 90% energije koja se koristi za pranje veša odlazi baš na zagrevanje vode. Što je viša temperatura vode u mašini, više će koštati vas i planetu. Takođe, ekonomično koristite deterdžente. Oni sadrže materije koje zagađuju naše vodotokove i ugrožavaju opstanak živih organizama.

10. Trudite se da što više idete peške ili biciklom. Ako već morate da idete automobilom, koristite vozila na ekološka goriva – plin i ekodizel – i ponudite se da povezete komšije ili prijatelje. Sagorevanjem goriva oslobađa se oko 2,5 kilograma ugljen-dioksida po litri goriva i doprinosite povećanju efekta staklene bašte, odnosno klimatskih promena. Uzgred, bićete zdraviji.Ekološki bonton - Bontonizacija

11. Ako imate baštu organski otpad kompostiraj! Kompostiranje je proces u kome dolazi do razgradnje vlažne, čvrste organske materije pomoću mikroorganizama i pod kontrolisanim uslovima. Ovako pored manje količine smeća koje ćete baciti u kontejner dobijate i plodno đubrivo kojim možete pospešiti rast biljaka.

12. Zasadite drvo! Drveća su pluća naše planete, ona vezuju ugljen-dioksid, proizvode kiseonik i utiču na smanjenje buke koja predstavlja veliki problem gradskih ulica.

Budite zdravi, veseli, volite ljude oko sebe i čuvajte svoju okolinu!

 

Predlažemo da ovaj članak podelite sa svim vašim prijateljima, pričajte o tome, sprovedite delić ovih saveta i na taj način ćete doprineti očuvanju okruženja i prirode.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Izložba tradicije i običaja u Ovči

    Sudar na uključenju za Pančevački most