Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Izložba tradicije i običaja u Ovči

u Kultura od
Tara – T2

Udruženje Etno Art je u Domu kulture „Ovča“ održalo izložbu posvećenu najvećem hišćanskom prazniku Uskrsu. Raznovrsnim etno radovima publici su približili običaje koji su u njihovom kraju bili zastupljeni pre 70 godina.

Tehnološki razvoj promenio je tok ljudskog života, a novi tempo življenja izmestio je tradicionalne običaje iz naše svakodnevice. Postoje pojedninci koji se bore da kulturno nasleđe ne ode u zaborav. Udruženje žena iz Ovče Etno Art postoji već 6 godina, a svojim radom na zanimljiv način promoviše duhovno, estetsko, običajno nasleđe svoga kraja.

ovca_izlozba_3Juče je održana još jedna uspešna izložba u organizaciji Etno Arta. Izložba je posvećena običajima koji su se poštovali za Uskrs pre 70 godina. Događaj je bio kolažnog tipa, što je verodostojno dočaralo to vreme posetiocima.

Zanimljivo:  Izložba "Moj Banat" Nenada iz Koteža u CK "Vlada Divljan"

Svi odevni predmeti na izložbi su u potpunosti ručno rađeni. Paltna sa živopisnim i veselim vezenim ukrasima imali su za cilj da dočaraju izgled i svečano oblačenje žena za Uskrs.

ovca_izlozba_2Autorke izložbe naglasile su da su svi predmeti vrlo autentični. Izložena garderoba većinom je sačuvano porodično nasleđe, najčešće od baki. Tradicionalno izvezeni stoljnaci odisali su svojom arhaičnom lepotom. Dok su ćilimi dopunili ovo putovanje kroz vreme.

Enterijer Doma kulture „Ovča“ bio je ispunjen šarolikim bojama, a salom su mirisali domaći kolači. Starinski kolači podsetili su nas na zaboravljene recepte i upotpunili užitak. Posetiocima su bili posluženi tradicionalni uskršnji kolači toga kraja.

Dečiji recitali uskršnjih pesama upotpunili su kompletan doživljaj. Naravno, uskršnja jaja su bila tradicionalno i savremeno ofarbana, kako bi posetioci uvideli sličnosti i razlike. Sva čula posetilaca bila su uključena u doživljaj tradicije.

Zanimljivo:  Danas i sutra planirana isključenja struje na levoj obali

Običaji su nam bliži kada ima ko da nam ih živopisno prenese. Izložba je tradiciju približila publici, a posetilac je imao potpuni doživlja o životu pre 70 godina.

 

Povezane teme:

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Kultura

Idi na Vrh