in

Izložba tradicije i običaja u Ovči

Udruženje Etno Art je u Domu kulture „Ovča“ održalo izložbu posvećenu najvećem hišćanskom prazniku Uskrsu. Raznovrsnim etno radovima publici su približili običaje koji su u njihovom kraju bili zastupljeni pre 70 godina.

Tehnološki razvoj promenio je tok ljudskog života, a novi tempo življenja izmestio je tradicionalne običaje iz naše svakodnevice. Postoje pojedninci koji se bore da kulturno nasleđe ne ode u zaborav. Udruženje žena iz Ovče Etno Art postoji već 6 godina, a svojim radom na zanimljiv način promoviše duhovno, estetsko, običajno nasleđe svoga kraja.

ovca_izlozba_3Juče je održana još jedna uspešna izložba u organizaciji Etno Arta. Izložba je posvećena običajima koji su se poštovali za Uskrs pre 70 godina. Događaj je bio kolažnog tipa, što je verodostojno dočaralo to vreme posetiocima.

Svi odevni predmeti na izložbi su u potpunosti ručno rađeni. Paltna sa živopisnim i veselim vezenim ukrasima imali su za cilj da dočaraju izgled i svečano oblačenje žena za Uskrs.

ovca_izlozba_2Autorke izložbe naglasile su da su svi predmeti vrlo autentični. Izložena garderoba većinom je sačuvano porodično nasleđe, najčešće od baki. Tradicionalno izvezeni stoljnaci odisali su svojom arhaičnom lepotom. Dok su ćilimi dopunili ovo putovanje kroz vreme.

Enterijer Doma kulture „Ovča“ bio je ispunjen šarolikim bojama, a salom su mirisali domaći kolači. Starinski kolači podsetili su nas na zaboravljene recepte i upotpunili užitak. Posetiocima su bili posluženi tradicionalni uskršnji kolači toga kraja.

Dečiji recitali uskršnjih pesama upotpunili su kompletan doživljaj. Naravno, uskršnja jaja su bila tradicionalno i savremeno ofarbana, kako bi posetioci uvideli sličnosti i razlike. Sva čula posetilaca bila su uključena u doživljaj tradicije.

Običaji su nam bliži kada ima ko da nam ih živopisno prenese. Izložba je tradiciju približila publici, a posetilac je imao potpuni doživlja o životu pre 70 godina.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Grad i ove godine plaća 80% cene privatnim vrtićima

    Ekološki bonton - Bontonizacija

    Ekološki bonton – Bontonizacija