in

Građani dobre volje za čistiju i lepšu Borču

Protekli vikend u Borči je protekao u znaku ekologije. Ljudi dobre volje su u dve odvojene akcije uspele da promene i ulepšaju sliku svakodnevnice na dve lokacije.

U subotu se održala akcija koju je organizovalo udruženje „EKO-Pančevački rit“ na prostoru BSK-a i kanala Vizelj. Mnogi su se odazvali pozivu, neki su se slučajno tu našli i pomogli akciju, a bilo je tu i individua koji svakodnevno redovno skupljaju smeće na toj lokaciji.

Najveći uspeh ove akcije je što većina smeća nije otišla na deponiju u Vinči, nego su mnoge sakupljene pet ambalaže i limenke posredstvom jedne romske porodice otišle na reciklažu.

Čišćenje kanala je vršeno uz korišćenje tri čamca sa po dve osobe. Uz to, javno preduzeće „Srbija šume“ je poslalo svoje ribočuvare kao obezbeđenje sprovođenja akcije.

Prilikom učestvovanja u ovoj akciji primetili smo i da jedna sprava na dečjem igralištu nije u funkciji neko vreme. Tom prilikom bismo ukazali i opštini Palilula, koja je postavila sprave, da se to popravi kako ne bi propalo. Godinama je to sudbina mnogih dečjih igrališta u gradu, sprave se postave, ali i zapostave.

I u nedelju je održana ponovna akcija čišćenja o kojoj smo već pričali sa inicijatorom Brankom Jankovićem.

Branko i nekoliko dobrovoljaca (uključujući i naš kadar) su za dva i po sata uspeli da očiste celokupno stajalište u blizini tržnog centra Shoppi. Prostor iza i oko stajališta, kao i ceo potez trotoara sve do raskrsnice Zrenjaninskog puta i Kikindske ulice sada je, zahvaljujući njima, ponovo čist.

Tokom ove akcije skupljeno je 25 džakova smeća, koje je uz još 11 prikupljenih tokom prethodne akcije Branko odvezao pravo u – „Gradsku čistoću“.

Tom prilikom je nadležni iz „Čistoće“ istakao da svakodnevno prazne kante na ovoj stanici, ali da nije moguće počistiti koliko građani bacaju. Reklo bi se da je ovo dovoljan znak za nadležnu službu da razmotri postavljanje kontejnera na ovu lokaciju.

Nadležno lice je čak istaklo da su javljali komunalnoj inspekciji za ovaj učestali problem, ali da odgovor nisu dobijali. Šta, onda, da očekuje nekolicina civilnih aktivista kada jedna gradska služba ne može stupiti u kontakt sa inspekcijom?

Čak bi i negativan odgovor komunalne inspekcije („nemamo resurse“, „imamo pametnija posla“…) opravdao postojanje iste. Ovako, iz te službe samo se šalje signal oglušenja o bilo kakvu prijavu, poziv ili apel.

Branko je odlučan u nameri da dopre do komunalne inspekcije i iskreno se nadamo da će ga primiti. U protivnom, to bi bilo skandalozno ponašanje jedne institucije u službi naroda.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Pronađeno telo muškarca u Jojkićevom kanalu u Krnjači

    Blokiran Zrenjaninski put zbog sudara kamiona i kombija