in

Problem sa urušavanjem kuća u Kovilovu se nastavlja

Ušavanje kuća u Kovilovu
Ušavanje kuća u Kovilovu

Pre tačno šest meseci objavili smo članak o problemima sa kojima se svakodnevno susreću stanovnici u Kovilovu, malog ali nama na levoj obali veoma bitnog naselja.

Reč je o problemu urušavanja zgrada usled teretnog saobraćaja koji se odvija kroz naselje, tik uz stambene i vrlo stare zgrade.

Teretni saobraćaj je inače zabranjen za kamione preko 3,5 tone u ovom delu naselja. Ali, ova zabrana se ne poštuje od strane nesavesnih vozača!

Da se kratko podsetimo, veliki broj zgrada u Kovilovu je izgrađen davnih 70-tih godina i pod konstantnim vibracijama usled prolaska velikih teretnih kamiona prete da se uruše jer betonski temelji pucaju i pukotine su već vidljive.

Veliki broj zgrada čak i nije izgrađen po standardima gradnje stambenih prostora te u tom smislu zgrade su još nesigurnije i nestabilnije.

Da li je potrebno da nekom od stanara zgrada padne plafon na glavu kako bi se gradske službe aktivirale?

Super je to što grade most Borča – Zemun. Ovolikom gradu je preko potrebna još jedna spona. Međutim, nadležni organi nisu razmišljali o negativnim posledicama i problemima koji mogu nastati, već su građani Kovilova morali da se obrate Gradskoj upravi grada Beograda kako bi se zabranio prolaz teretnog saobraćaja kroz naselje.

Kovilovo Znak Mapa Kako bi bilo jasnije, teretnim vozilima nije onemogućen prolazak do gradilišta već je samo zahtevano da koriste drugi, obilazni put kojim se do gradilišta dolazi delom puta koji je u nenaseljenom delu. Put koji je udaljen samo 400 metara od istog ovog čijom upotrebom kamioni i nesavesni vozači prete da ugroze živote ljudi ovog naselja.

Ali ni nakon postavljanja znaka se mnogo toga nije promenilo, pa su stanovnici Kovilova bili primorani da se obrate Saobraćajnoj policiji kako bi ista češće kontrolisala saobraćaj na pomenutom potezu. Nismo baš sigurni da je bilo efekta ali na osnovu njihovog dopisa se može zaključiti da su za godinu dana uručili 2 PP i 9 NFI obrazaca, šta god to značilo. Odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova Beograd možete pogledati ovde.

A da li se sećate ovog znaka?

Uništen znak zabrane skretanja u Kovilovu Premda je na inicijativu građana Kovilova znak zabrane skretanja postavljen, premda je naš komentar bio da je postavljen loše tačnije sa glavnog puta taj znak se ne vidi jasno, od pre nekoliko dana taj isti znak više ni ne postoji. Nije zakonski uklonjen već su predpostvljamo isti ti vozači kamiona kojima je isti smetao jednostavno znak uništili.

I da napomenemo, nisu problem samo kamioni koji prevoze materijal za izgradnju novog mosta preko Dunava, već i preduzetnici iz samog naselja, koji se toliko bahato ponašaju da ostavljaju prikolice na putu koji je upravo namenjen za prolaz teretnih vozila kao i autobusa GSP na liniji 106.

Parkiranje prikolica u KovilovuSamo nam nije jasno kako je moguće da niti jedan vozač na pomenutoj liniji nije prijavio problem, kao ni to da neko može da postavi prikolicu dugačku 12m na sred puta!!! Dakle, taj deo puta je jedini put kroz naselje Kovilovo. Isti se koristi za prolazak automobila, gradskih autobusa, pešaka, trebalo bi i teretnog saobraćaja, a pametni preduzetnici vrlo bahato zauzimaju isti taj put za parkiranje svojih privatnih prikolica.

Pa se ponovo nameće isto pitanje „Šta se dešava kada imate aktivne građane ali malog naselja koji pokušavaju da što je moguće bolje održavaju naselje sigurnim i prijatnim mestom za življenje?“

Kontaktirali smo Beograd put kako bi ponovo postavili znak zabrane skretanja i saobraćajnu policiju kako bi ponovo kontrolisali saobraćaj na ovom delu puta, narednih dana očekujemo njihov odgovor.

Ono što je sigurno jeste da su građani Kovilova odlučni da reše ovaj problem i mi ćemo im u tome i pomoći.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 Comments

  1. Позовете саобраћајну полицију, и они, уместо да казне ове што пролазе преко моста шлеперима и паркирају приколице по коловозу, зауставе Дојчила што вози нерегистровану крнтију и напишу му казну.

Poenkareova - Radovi na Pancevačkom mostu

Dva meseca radovi na Pančevačkom mostu

Zemljište pristupnih saobraćajnica mosta Borča-Zemun

Žitelji Ovče i Borče protestovali zbog niske cene zemljišta