in

Žitelji Ovče i Borče protestovali zbog niske cene zemljišta

Zemljište pristupnih saobraćajnica mosta Borča-Zemun
Zemljište pristupnih saobraćajnica mosta Borča-Zemun

Vlasnici privatnih parcela iz Ovče i Borče su nezadovoljni jer im se oduzima zemljište za izgradnju saobraćajnice od Pančevačkog puta do Kineskog mosta i izgradnju benzinskih pumpi, protestovali su danas zbog „sramno niske procenjene vrednosti“ zemljišta za koje će dobiti naknadu.

Na protestu je bilo oko 100 vlasnika parcela koji su traktorima došli u blizinu njiva koje će im biti oduzete.

Kako kažu okupljeni građani, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada, obavestila ih je da će 15. marta, u petak, u 10 sati izvršiti uvođenje u posed 46 parcela, kao novi korisnik tog zemljišta. Vlasnici parcela ističu da nikakav ugovor u vezi sa tim nisu potpisali, već da su rešenje dobili na kućnu adresu. Dodaju da nisu dobili ni dinara, jer ne pristaju na ponuđenu cenu.

Jedan od organizatora protesta Lazar Šikl ističe za „Blic“ da je zemljište za eksproprijaciju u Ovči procenjeno na 164, a u Borči na 320 dinara po kvadratnom metru.

„To je mnogo manje nego što su dobili vlasnici parcela koje su samo 500 metara udaljene od naših, a čija je vrednost procenjena na 2.400 dinara po kvadratu. S pravom se pitamo zašto smo oštećeni“, kaže Šikl i napominje da je cene određivala Poreska uprava opštine Palilula.

Takođe, ističe da građani neće sprečavati Direkciju da u petak obeleži njihove parcele kao svoje.

Šikl je rekao da se za potrebe izgradnje benzinskih pumpi, uzima ukupno 7.000 hektara zemljišta, po bagatelnoj ceni, od 320 dinara, dodajući da će „neko na tome debelo zaraditi, preprodajući to zemljište“.

Kineski most Borča – Zemun On je rekao da su nezadovoljni vlasnici pokrenuli vanparnični postupak u kojem traže nezavisno sudsko veštačenje, dodajući da će biti zadovoljni cenom, koju bude odredio sudski veštak.

„Želimo da dokažemo da naše zemljište vredi više i da se izborimo za više cene. Ovaj protest smo organizovali da bismo obavestili javnost o tome šta se dešava“, kaže Šikl.

Vlasnici zemljišta obratili su se i Agenciji za borbu protiv korupcije, a pisali su i potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću.

Protest su organizovali Udruženje Rumuna u Ovči i građani Borče.

Više informacija o problemu sa niskom cenom zemljišta možete pročitati u članku koji smo objavili pre mesec dana – „Izgradnja pristupnih saobraćajnica mosta Borča-Zemun pod znakom pitanja

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Ušavanje kuća u Kovilovu

    Problem sa urušavanjem kuća u Kovilovu se nastavlja

    Partizan protiv PKB u Padinskoj skeli

    Posle Zvezde možda i Partizan poklekne u Padinskoj skeli