in

Zbog kostiju inspekcija stiže u Padinsku Skelu

Tone životinjskih kostiju koje se već petnaest godina nalaze u kompleksu nekadašnje Veterinarske ustanove „Glutin” izazvale su buru u javnosti.

Kako saznajemo, juče je održana sednica Gradskog veća na kojoj je jedna od tačaka posvećena ovoj ekološkoj bombi smeštenoj u Padinskoj Skeli.

Osim kostiju, na ovom prostoru nalaze se različite vrste hemikalija što u tečnom, što u očvrslom stanju. Zbog toga će i inspektori Ministarstva zaštite životne sredine izaći na teren da bi utvrdili o kakvim supstancama je reč.

Otpad već deceniju i po čami pored prirodnog kanala Vizelj, ali mnoge institucije i pojedinci uopšte nisu znali za njega. Možda je na to uticao podatak da mnogi ne znaju ko je pravi vlasnik parcele na kojoj se hemijski otpad i kosti nalaze.

Dve parcele od celog nekadašnjeg „Glutinovog” kompleksa, gde se nalazi groblje kostiju i hemikalije, u vlasništvu su države i dodeljene su na korišćenje preduzećima u stečaju PKB „Proteinu” i Veterinarskoj upravi „Glutin”.

Po propisima za uklanjanje otpada zaduženi su vlasnik parcele ili njen korisnik. U ovom slučaju reč je o preduzećima koja jedva da postoje. Izgleda da je taj podatak glavni kamen spoticanja koji 15 godina sprečava da se uradi prava stvar – očisti prostor od kostiju i hemijskog otpada.

Kako kažu članovi udruženja „Eko-Pančevački rit” koji su pokrenuli celu priču kažu, rešenje postoji. Kosti mogu da se prevezu u cementaru u Beočinu na spaljivanje.

Izvor: Politika

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Veliki deo Borče danas bez struje zbog radova

    Kako će škole nadoknaditi produžetak raspusta zbog gripa