in

Zašto se kontrolišu zagađenja na levoj obali Beograda?

Smog u Beogradu
Smog u Beogradu

U grejnoj sezoni stanovnici leve obale Beograda mogu čak i da vide šta udišu, iako vidimo, pitanje je da li znamo šta udišemo? Koliko to što udišemo šteti našem zdravlju?

Da bi na navedena pitanja Gradski zavod za javno zdravlje mogao da pruži odgovore, postavljene su stanice za praćenje kvaliteta vazduha.

Prema izjavi načelnice Centra za higijenu i medicinsku ekologiju u beogradskom zavodu, dr Snežana Matić Besarabić, na teritoriji leve obale Beograda su postavljene merne stanice koje automatski, u realnom vremenu, nadziru i evidentiraju zagađenje vazduha. Pomoću navedenih stanica pokrivena su naselja od Krnjače do Padinske Skele.

Stanica za merenje kvaliteta vazduha

Često smo u javnom mnjenju slušali i čitali o uređajima koji mere zagađenja vazduha i to uglavnom u samom centru grada, najprometnijim saobraćajnicama, uglavnom zbog velikog broja motornih vozila. Svima je poznato da su izduvni gasovi koje automobili ostavljaju za sobom štetni po zdravlje, posebno osobama sa respiratornim problemima.

Gde smo tu mi i zašto se onda kvalitet vazduha meri kod nas?

Pored Zrenjaninskog puta, velikog broja motornih vozila i čestih kolona u saobraćajnom špicu, mi imamo sopstvene zagađivače. Na teritoriji leve obale Beograda imamo industrijsku zonu, toplane ali na zagađenje naviše utičemo mi sami tj. 29.000 individualnih ložišta u domaćinstvima.

Podsećajući da deo Krnjače sa industrijskim pogonima spada u zone sa stalno povećanim koncentracijama svih ili pojedinih zagađujućih materija, ona je dodala da su u toj kategoriji i Bulevar despota Stefana, Savska, Trg JNA u Zemunu, pojedini delovi Vračara, deo Dorćola u priobalju.

Na kvalitet vazduha u ovom delu grada dosta utiče i industrijska zona Pančeva. Kada na sve pomenuto dodamo i domaćinstva u kojima ljudi lože ko šta ima: drva, ugalj ili možda neke od „alternativnih čvrstih goriva“ poput guma i pragova pruga, dođemo u situaciju da vidimo šta udišemo (pogledaj sliku ispod).

Pogled ka naseljima leve obale Beograda Da li ste primetili „tunel“ na Zrenjaninskom putu, u decembru i januaru kada se upali ulična rasveta?

Da li je potrebno govoriti o mirisu sumpora koji upije garderoba kada zimi odlučite da prošetate u nekim od naselja na levoj obali?

Kako smo nezvanično saznali, prvih dana merenja u realnom vremenu situacija je „normalno“ pod kontrolom. Međutim, sve trenutne analize treba uzeti sa rezervom, jer za jasnu sliku i pravu situaciju ćemo morati malo da sačekamo. Zašto?

Od njene jačine koja probija kroz odeću svi strepe – Košava. Pre samo nekoliko dana upravo je ona prohujala našim ulicama, pročistila ih i sa sobom odnela sva zagađenja, nečistoću, dim i smog, i sad ponovo dišemo punim plućima.

Ukratko rečeno, ostaje nam da sačekamo sledeću grejnu sezonu i da nam tačno saopšte kakav vazduh udišemo.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Borča i Ovča ne postoje - mart 2013

    Da li ste znali da Borča i Ovča ne postoje?!

    Poenkareova - Radovi na Pancevačkom mostu

    Dva meseca radovi na Pančevačkom mostu