Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Borča i Ovča ne postoje - mart 2013

Da li ste znali da Borča i Ovča ne postoje?!

u Vesti od

Prema rečima ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića naselja Borča i Ovča ne postoje jer porodične kuće, stanovi, vikendice, pomoćni objekti i ostali objekti raznih namena nisu legalizovani.

Citiramo:
„U Beogradu čitava naselja nisu upisana, kao što su Borča, Ovča i Kaluđerica“.

Ovo se odnosi na objekte u pojedinim delovima Borče i Ovče koji su građeni poslednjih 20 godina bez ikakvih papira, to su uglavnom objekti duž Zrenjaninskog puta – Pretok, Slatina, Vihor, Suvi Sebeš, Mokri Sebeš, Ovčanski Sebeš, Mali Zbeg itd.

U Srbiji postoji 1,3 miliona nelegalnih objekata, i takvi objekti se i dalje grade, iako je to krivično delo izjavio je ministar obrazlažući pred poslanicima Predlog zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole. Svi objekti u Srbiji moraju biti upisani, jer je Srbija na samom dnu lestvice u svetu po mogućnostima za gradnju.

“Danas se gradi niz objekata od kapitalne vrednost i to bespravno, i moramo naći način da tu divlju gradnju rešimo”, rekao je Ilić. On je dodao da je prethodna vlada počela izgradnju objekta u koju je do sada uloženo oko 180 miliona evra, ali bez ijednog papira, dozvole, studije, ravizorske komisije.

Međutim, kako je naveo, iako će uknjižba u katastar biti bez nadoknade, vlasnik objekta će na taj objekat plaćati porez na imovinu i to će biti prihod lokalne vlasti odnosno opštine. Ilić je objasnio da se navedenim zakonom predlaže da gradovi i opštine mogu da naplate samo ono što ulože u infrastrukturu tih objekata.

Borča, Ovča, Ministar gradjevineMinistar je naveo i da će sve što je predato za proces leglizacije odmah biti uzeto u razmatranje i neće morati ponovo da se podnose zahtevi za legalizaciju.

Prema predlogu zakona, nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

Ako se prihvatite Sizifovog posla i pokušate da legalizujete Vaš objekat, na sajtu grada Beograda možete preuzeti kompletna uputstva.

Borča, Ovča, legalizacija Da nisu problem samo privatni objekti u naseljima i gradovima svedoče pitanja koje je ministar uputio poslanicima: “Most na Adi nema upotrebnu dozvolu. Da li ja sutra treba da ga zatvorim? Da li treba da mostove na Dunavu i Savi zatvorim jer nemaju dozvolu? Treba li da pošaljem inspekciju i da zatvorim sve?“.

Pravo je mađioničarsko ili remek delo kako je neko uopšte uspeo bilo šta da sagradi u poslednjih 20 godina usled nemaštine, inflacije, ratova, sankcija, bombardovanja, reformi…

Povezane teme:

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh