in

Da li ste znali da Borča i Ovča ne postoje?!

Borča i Ovča ne postoje - mart 2013
Borča i Ovča ne postoje - mart 2013

Prema rečima ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića naselja Borča i Ovča ne postoje jer porodične kuće, stanovi, vikendice, pomoćni objekti i ostali objekti raznih namena nisu legalizovani.

Citiramo:
„U Beogradu čitava naselja nisu upisana, kao što su Borča, Ovča i Kaluđerica“.

Ovo se odnosi na objekte u pojedinim delovima Borče i Ovče koji su građeni poslednjih 20 godina bez ikakvih papira, to su uglavnom objekti duž Zrenjaninskog puta – Pretok, Slatina, Vihor, Suvi Sebeš, Mokri Sebeš, Ovčanski Sebeš, Mali Zbeg itd.

U Srbiji postoji 1,3 miliona nelegalnih objekata, i takvi objekti se i dalje grade, iako je to krivično delo izjavio je ministar obrazlažući pred poslanicima Predlog zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole. Svi objekti u Srbiji moraju biti upisani, jer je Srbija na samom dnu lestvice u svetu po mogućnostima za gradnju.

„Danas se gradi niz objekata od kapitalne vrednost i to bespravno, i moramo naći način da tu divlju gradnju rešimo“, rekao je Ilić. On je dodao da je prethodna vlada počela izgradnju objekta u koju je do sada uloženo oko 180 miliona evra, ali bez ijednog papira, dozvole, studije, ravizorske komisije.

Međutim, kako je naveo, iako će uknjižba u katastar biti bez nadoknade, vlasnik objekta će na taj objekat plaćati porez na imovinu i to će biti prihod lokalne vlasti odnosno opštine. Ilić je objasnio da se navedenim zakonom predlaže da gradovi i opštine mogu da naplate samo ono što ulože u infrastrukturu tih objekata.

Borča, Ovča, Ministar gradjevineMinistar je naveo i da će sve što je predato za proces leglizacije odmah biti uzeto u razmatranje i neće morati ponovo da se podnose zahtevi za legalizaciju.

Prema predlogu zakona, nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od ranije, što iznosi oko 10.000 dinara.

Ako se prihvatite Sizifovog posla i pokušate da legalizujete Vaš objekat, na sajtu grada Beograda možete preuzeti kompletna uputstva.

Borča, Ovča, legalizacija Da nisu problem samo privatni objekti u naseljima i gradovima svedoče pitanja koje je ministar uputio poslanicima: „Most na Adi nema upotrebnu dozvolu. Da li ja sutra treba da ga zatvorim? Da li treba da mostove na Dunavu i Savi zatvorim jer nemaju dozvolu? Treba li da pošaljem inspekciju i da zatvorim sve?“.

Pravo je mađioničarsko ili remek delo kako je neko uopšte uspeo bilo šta da sagradi u poslednjih 20 godina usled nemaštine, inflacije, ratova, sankcija, bombardovanja, reformi…

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Moze ministar znate sta vec da mi… Kuca u kojoj ja zivim ne sagradjena 60tih godina. Posedujem svu dokumentaciju, tako da objekat u kome ja zivim apsolutno ne moze da se nadje u kategoriji nelegalnih objekata iako je tako etiketirana. Znaci pre 60 godina su se objekti upisivali u zemljisne knjige i nisi mogao da izgradis objekat bez projekta i gradjevinske dozvole, a useljenje nije noglo da se izvrsi bez upotrebne dozvole. Sve je placeno i uradjeno u skladu sa tadasnjim zakonima i svo ovo vreme se placa porez. Tako da dragi moj ministre bolje da cutis i smislis navin kako da mi objasnis zasto su clanovi moje porodice ispali majmuni kada su uradili sve po zakonu a ti ih sad izjednacavas sa bahatim ljudima kojima jos dajes i „orden“ za bahacenje. I jedan i drugi moj deda su dosli 60tih u Beograd iz Hrvatske sa zenama i malom decom pa su stvorili i nista njima nije bilo lakse nego onome ’97 ili ’14.

PKB eliminisao Zvezdu

PKB u Padinskoj skeli eliminisao Zvezdu

Smog u Beogradu

Zašto se kontrolišu zagađenja na levoj obali Beograda?