in ,

Zaprašivanje komaraca na levoj obali Beograda

Zaprašivanje komaraca beograd - Leva obala Dunava u Beogradu - 18.05.2013

Na prijavu naše sugrađanke iz Besnog Foka da ne mogu živeti od komaraca, da ne izlaze iz kuća posle 18h jer je tad prava najezda, da im deca igledaju kao da imaju boginje, mi smo pokrenuli lobiranje da se pomenuti problem reši.

Mi stanovnici leve obale Beograda smo navikli na povećan broj komaraca u našim naseljima zbog bujne vegetacije, brojnih kanala, močvarnog terena kao i velike reke Dunav. Kada na sve ovo dodamo kišu problem postaje sve veći, međutim nakon praznika malo smo predahnuli, evo i zašto.

Dok je većina praznovala i odmarala službe za zaprašivanje komaraca iz sektora za zaštitu životne sredine su imale pune ruke posla.

Jer kad smo kontaktirali smo nadležne vezano za prijavljeni problem, dobili smo informacijama iz prve ruke, da su mobilne ekipe radile tokom praznika tačnije od 1. do 6. maja i da je vršeno suzbijanje odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje u naseljima na levoj obali Beograda.

Tih dana je sprovedeno zaprašivanje na lokalitetima: Borče, Koteža 1 i 2, Krnjače, Grge Andrijanovića, Braće Marić, Zage Malivuk, Jabučkom ritu, Glogoljskom ritu, Kovilovu, Padinskoj skeli, Bara reva, Ovča i Crvenka. Dok su pojedini delovi tretirani nekoliko puta zbog velike koncentracije komaraca u blizini drenažnih kanala.

Za ostala naselja ne možemo potvrditi sa sigurnošću ali jedno je sigurno mi smo bili svedoci zaprašivanja u naselju Borča, u nedelju 5. maja, dok su zaprašivali komarce u Pretoku.

Zaprašivanje komaraca beograd - Leva obala Dunava u Beogradu - 18.05.2013Primetili smo da među pomenutim lokalitetima nema naselja Besni Fok, pa smo nadležnima posebno naglasili da je neophodno izvršiti zaprašivanje u Besnom Foku što je i bila indikacija da ih kontaktiramo na osnovu prijave naše sugrađanke. Dobili smo obećanje da će biti izvršeno u narednom periodu. Iznenađeni ili ne, dato obećanje je ispunjeno jer je izvršeno suzbijanje larvi komaraca 08.05, 10.05 i 13.05.2013. u naselju Besni Fok.

Da bi primetili prve efekte zaprašivanja komaraca potrebno je da prođe nekoliko dana, pa se iskreno nadamo da je našim komšijama malo laknulo u trenutku čitanja ovog lobiranja.

Kada je planirano zaprašivanje i da li je bezbedno

Zanimale su nas i buduće aktivnosti vezane za zaprašivanje komaraca na levoj obali Beograda, na osnovu čega se određuje kad će se vršiti zaprašivanje i kako? Dobili smo odgovor da se zaprašivanje komaraca radi prema nalazima monitoringa sa terena, odnosno brojnosti i aktivnosti komaraca, a u skladu sa povoljnim vremenskim uslovima (određena temperatura, brzina vetra i vlažnost). I da se na osnovu ovih parametara procenjuje vreme, obim i dinamaka neposrednih aktivnosti sa terena, kako bi efekti bili najbolji.

Od preparata za suzbijanje komaraca na teritoriji grada Beograda koriste se preparati koji imaju rešenje Ministarstva nadležnog za upis u privremenu listu biocidnih proizvoda za suzbijanje komaraca.

Zaprašivanje komaraca beograd - Leva obala Dunava u Beogradu - 18.05.2013Na osnovu monitoringa sa terena, provere stanja larvi i odraslih formi komaraca se odlučuje da li će akcija zaprašivanja biti sa zemlje ili možemo očekivati zaprašivanje iz vazduha. Takođe smo saznali da se uskoro očekuju prvi rezultati kontrole kojima će se utvrditi da li ima i na kojim mestima postoji vrsta komarca koja prenosi virus Zapadnog Nila.

Mi stanovnici leve obale Beograda možemo biti srećniji, ne zato što živimo u okruženju pogodnom za komarce već zato što se zaprašivanje ipak vrši što nije slučaj u preostalim delovima grada pa i države.

Ovim putem se zahvaljujemo službi za zaprašivanje komaraca iz sektora za zaštitu životne sredine koja je radila kada to niko nije očekivao od njih i posebno se zahvaljujemo što su brzo reagovali na naše prijave.

Svi građani leve obale Beograda kao monitoring

Pošto smo ostvarili odličnu saradnju sa službenicima iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, ovim putem pozivamo sve naše čitaoce i sugrađane da prijave gde i kakve probleme imaju sa komarcima i pošalju nam na e-mail adresu  zaprasivanjekomaraca@lobi-info.rs  i mi ćemo vaš zahtev proslediti na realizaciju.

Jedan od osnovnih ciljeva blog/portala leve obale Beograda je da ukažemo na probleme, kritikujemo odgovorne i naravno pohvalimo kad god se uradi nešto dobro, zato se pridruži akciji „LOBIraj i ti“

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

Dve osobe povređene u udesu u Borči - 17.05.2013

U udesu u Borči povređene dve osobe

Krađa - Plagijat - Kopiranje - Original - Copyright - LOBI - 2013

Hleba preko tuđe motike?!