in

Zaprašivanje, lek protiv virusa „zapadnog Nila“

Zaprašivanje komaraca iz aviona - Borča - 02-03 avgust 2013

Juče u popodnevnim časovima, mi stanovnici leve obale Beograda, bili smo svedoci akcije „zaprašivanje komaraca iz vazduha“.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, akcija je obuhvatala priobalje Save i Dunava, kao i obodne delove grada.

Hmm…“Da li mi spadamo u grupu priobalja Dunava ili obodnih delova grada“? Nije ni važno, mi smo juče zaprašeni zajedno sa komarcima, što nas čini imunije i zaštićenije u odnosu na stanovnike Beograda koji žive dalje od reka ili u centru.

Faraoni i piramide pokraj Dunava

U jednim novinama su objavili, citiram “Vurus je u Beogradu, otkriven kod osoba koje žive u opštinama Palilula, Obrenovac i Grocka i reč je o onima koji imaju vikendice pored reka ili su boravili u šumi”. Opet dolazimo do zaključka, da oni koji imaju vikendice su ugroženiji, nego oni koji nemaju.

Mika Alas - ribnjak

Takođe, ako volite Košutnjak ili Avalu, ako volite da provodite vreme u prirodi, da pravite roštilj sa porodicom i prijateljima – ugroženi ste.

Mada, mislim da su trenutno najugroženiji „pecaroši“, em su pored vode, em su u prirodi.

Kako se zaštititi od komaraca?
Za ovako nešto ne treba biti stručnjak. Oblačite odeću dugih rukava, ako Vas sugrađani budu čudno gledali – ne obazirite se. Izbegavajte šetnje parkovima i odlaske u prirodu – družite se po kućama. Ne izlazite uveče kad komaraca ima najviše – gledajte filmove. Mislim da mladima ovo verovatno najteže pada, jer niti jedan splav ne radi od ranog jutra. I naravno koristite repelente, koji imaju dejstvo i do 72 sata bez komaraca.

Mi ne moramo brinuti jer nemamo trigraste komarce, ali imamo domaće koji jako podsećaju na tigraste. Kojih iz godine u godinu ima sve više. Čak su nove generacije domaćih komaraca sve otpornije na naše pokušaje istrebljenja.

Kako kažu stručnjaci mesta za paniku nema, ima samo 7% zarazenih domaćih komaraca na osnovu ispitanog uzorka (10 od 150).
Dakle, treba se paziti svakog 15 ujeda, odnosno treba voditi statistiku istih.

Šta je “zapadni Nil”?
Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje, odnosno oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti komaraca. Aktivnost komaraca je u padu i može se očekivati da će u narednom periodu učestalost obolevanja takođe biti smanjena. Reč je o groznici koja kod 80 odsto ljudi prođe bez ikakvih simptoma, 20 odsto oboli, ali samo jedan odsto dobije meningitis.

Da li je “zapadni Nil” maska za povećanje cena? Da li je zaprašivanje pravi lek za virus „zapadnog Nila“? Da li Dunav leglo komaraca iz zemlje faraona i piramida? Ma koliko pitanja postavili, odgovore nećemo dobiti, već sami moramo nešto zaključiti.

Stoga, ako živite u centru, imate vikendicu na Dunavu, šetate Košutnjakom, volite pecanje, ujede vas više od 15 komaraca, spadate u onih 20% što obole i 1% onih koji dobiju meningitis, pazite se.

Foto: Nikola Đokić

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

One Comment

Zalazak sunca na levoj obali Dunava - 2013

Galerija | Zalazak sunca na levoj obali

Galerija | Putevi leve obale Dunava u Beogradu - 2013

Galerija | Putevi leve obale Dunava