in

Voda se najviše trošila u Borči, Krnjači i Ovči

Vodosnabdevanje u prestonici stabilno uprkos enormnoj potrošnji, tvrde nadležni. Privremeni prekidi zbog sanacije kvarova.

Snabdevanje vodom u prestonici je stabilno i zasad neće biti restrikcija, tvrde nadležni. Pojedini potrošači će, ipak, ostajati bez vode, zbog sanacije kvarova, a kako ne bi bilo nestašice, u nekim delovima grada biće smanjen pritisak.

Apel sugrađanima za racionalnu potrošnju vode je još na snazi, jer cevi i dalje pucaju širom grada.

Poslednjih dana proizvodni kapaciteti vode bili su na minimumu. Deo krivice, prema tvrdnjama nadležnih, snose građani, koji su enormno povećali potrošnju.

– Voda se troši kao u letnjim mesecima. Nikada se nije dogodilo da je potrošnja u januaru veća nego u julu ili avgustu – kaže Darko Glavaš, direktor „Beokom servisa“. – Naročito se u prigradskim naseljima i rubnim delovima grada dešava da sugrađani ostavljaju kompletno odvrnute slavine i po nekoliko sati.

Podaci govore da se voda najviše trošila u Borči, Krnjači, Ovči, zatim, Barajevu, Lazarevcu i Grockoj, Vinči, Leštanima.

Beograđani, od kojih su neki po 24 časa proveli sa suvim slavinama, ne veruju da su sami krivi za problem s nedostatkom vode.

– Ceh dotrajalih cevi plaćamo mi, jer već danima po nekoliko časova ostajemo bez vode – kaže Jasna Dimović iz Borče. – U našem bloku nema privatnih kuća, već samo stambenih zgrada. Odgovorno tvrdim da niko od nas nije povećao potrošnju, niti ostavljao otvorene česme.

Na listi problema koje je ledeni talas izazvao u Beogradu, jedan od najvećih su kvarovi na vodovodnoj mreži. Nadležni ne poriču da je i usled pucanja i izlivanja cevi došlo do veće potrošnje.

– Velika temperaturna kolebanja u toku dana i noći utiču na cevi i zato one često pucaju – kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“. – Imamo u proseku po 30 velikih kvarova dnevno. Prekidi u snabdevanju se upravo i dešavaju kada naši radnici na terenu popravljaju cevovod, pa potrošači u okolnim ulicama ostanu bez vode.

Inače, prosečna starost vodovodnih cevi u Beogradu je od 35 do 40 godina, dok je deset odsto mreže ugrađeno pre pola veka i više.

Decenija se nije ulagalo

Ugroženo vodosnabdevanje i veliki kvarovi na mreži rezultat su decenijskog neulaganja u vodovodni sistem prestonice, tvrdi Dejan Dinkić, stručnjak iz Instituta „Jaroslav Černi“.

– Već godinama upozoravamo da će socijalna umesto ekonomske cene vode dovesti do rabljenja vodovodne mreže – kaže Dinkić. – S obzirom na to da nema sredstava za rekonstrukciju, došli smo u situaciju da je mreža u izuzetno lošem stanju.

Izvor: Novosti / Foto: Kurir

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Ovo sa slavinama koje stoje odvrnute satima je gluppst da ne moze biti veca i mogu vam reci da smatram neoprostivim to sto na kraju dajem pare ljudima koji tako transparentno prave budale od nas. Da neko ostavi tako odvrnute slavine bilo bi vise nego ocigledno na kraju meseca na brojilu. Slozicu se s njihovom konstatacijom i tvrdnjom kad budu izbacili spisak neodgovornih potrosaca i kolicine koje su potrosili. U svakom sluvaju..ako su im tvrdjnje tacne napmatice to oni tako da nema logike da maltretitaju nas koji nismo iz te price.

Vode nema zbog potrošnje, a u Ovči curi već 10 dana!

Da li vaše dete ne zna da kaže r ili suska?