in

Vlada najavila pojeftinjenje lekova iako su cene nivelisane

Vlada najavila pojeftinjenje lekova iako su cene nivelisane 22.2015.

Kako Vlada Srbije navodi, juče je usvojila novi Pravilnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o listi lekova i najavila pojeftinjenje lekova.

Pravilnik o lekovima RFZO-a počinje da se primenjuje 1. januara 2015. godine.

Primenom Novog  Pravilnika RFZO-a po osnovu sniženja cena lekova na Listama A, A1, B i C očekuje se godišnja ušteda od preko 5 milijardi dinara, dok ukupna ušteda za osigurana lica sniženjem cena lekova sa Liste A1.

Kako navode iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Građani će primenom Novog Pravilnika odmah osetiti boljitak direktnim umanjenjem njihovog učešća koje su do sada plaćali za lekove. Tako će, primera radi, za lek „atorvastatin“ sa Liste A1, koji se koristi  za lečenje masnoća u krvi kod moždanog udara i infarkta srca, umesto dosadašnjeg učešća od 814,72 dinara, pacijenti doplaćivati 350 dinara. Za „klopidogrel“, lek protiv zgrušavanja krvi  za koji sada učešće iznosi 561 dinar, ubuduće će pacijent doplaćivati iznos umanjen za 50 %, a za antidepresiv „venlafaksin“ za koji trenutno učešće plaćaju 371,88 dinara, nadalje će plaćati svega 50 dinara.

Sa druge strane mi istražujemo da se za lekove sa Liste A1 utvrđuje participacija u procentualnom iznosu od 10 do 90 % što za mnoge građane znači da će od sada plaćati mnogo veće iznose za pojedine lekove.

Vlada najavila pojeftinjenje lekova iako su cene nivelisane 22.1.2015.

Da je u pitanju nivelisanje cena a ne pojeftinjenje potvrđuje nam i naša sugrađanka koja se susrela sa ovom informacijom u apoteci u Borči.

Ona navodi: „Koristim lek protiv epilepsije ‘kepra’ koji se izdaje na recept. Nisam ga nikada plaćala, dok je sada participacija za njega za 500 mg 1.873,00 din a za 1000 mg 3.620.00 din. Najčešće propisane doze su od 1000-3000 mg.“

Prema tome, neki kupci će ipak plaćati mnogo više.

Sa druge strane, za lekove sa A liste ne postoji procentualno učešće ali se za njih plaća samo participacija od 50 dinara.

Saznali smo i da mnogi građani traže zamenu terapije kako bi plaćali manje participacije što mnogi lekari ne mogu uvek da odobre.

Ipak, treba napomenuti da su najčešće propisivani lekovi oni sa A liste, koji će poskupeti. Ono što najavljuju je da neće biti nestašice lekova.

Naš savet Vam je da na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, proverite visinu participacije za svoje lekove pre nego što posetite apoteku.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Mladić uboden nožem, preuzet na Zrenjaninskom putu 22.1.2015.

    Mladić uboden nožem! Preuzet na Zrenjaninskom putu

    Akcija uklanjanja havarisanih i napuštenih automobila - LOBI

    Akcija uklanjanja havarisanih i napuštenih vozila