in

Virus Zapadnog Nila odnosi živote, a od zaprašivanja iz vazduha nema ništa

Virus Zapadnog Nila i dalje odnosi svoje žrtve. Broj zaraženih i umrlih raste, ali uprkos tome Zavod za biocide nije sproveo ni jednu akciju zaprašivanja komaraca iz vazduha. Iako je početkom godine raspisan tender za zaprašivanje iz vazduha, nikad nije realizovan.

Kako tvrde u Zavodu za biocide, tretman komaraca iz aviona i dalje je opcija ukoliko brojnost komaraca na većini lokacija bude jako visoka. Prema njihovim rečima, za sada nema potrebe, jer je brojnost komaraca niska.

Stanovnici leve obale svakako se neće složiti sa ovom tvrdnjom i brojkama Zavoda za biocide, jer ih neprestano nešto grize!

Čak i u Zavodu svesni su činjenice da najviše potrebe za zaprašivanjem iz vazduha ima na Paliluli, tačnije na levoj obali. Najkritičnija su teže pristupačna mesta bogata rastinjem.

Zbog svojih karakteristika leva obala predstavlja idealno stanište za kućnog komarca. Zbog toga se kod nas postavlja i najveći broj klopki za komarce. Takođe, leva obala obiluje staništima za barske ptice selice (nekoliko manjih jezera i veliki broj kanala) koje su rezervoar virusa. Nažalost, ptice za sada nisu pod stalnim nadzorom na prisustvo virusa zapadnog Nila.

U Zavodu tvrde i da se od svih opština, na Paliluli najintenzivnije sprovode suzbijanja larvi i odraslih formi komaraca. Kako dodaju, prema poslednjim podacima, brojnost je niska za ovaj period godine.

Tretman suzbijanja komaraca se radi na osnovu monitoringa, pri čemu se utvrđuje brojnost komaraca na terenu. Svakodnevno se postavljaju klopke za izlovljavanje komaraca na teritoriji grada i to na lokacijama koje su pogodne za razviće i boravak komaraca.

U laboratoriji Zavoda uzorkovani komarci se broje i utvrđuje se prisustvo virusa groznice zapadnog Nila u komarcima vrste kuleks pipijens. Ova vrsta domaćih komaraca su najbolji prenosioci ovog virusa, a rezervoar virusa su ptice stanarice i selice.

Postoji mišljenje da se zaprašivanje iz vazduha izbegava zbog svojevrsne zabrane Evropske unije. Prema preporuci EU avionska aplikacija insekticida se ne vrši iznad naseljenih mesta.

Inače, Zavod za biocide je 2016. kupio i dron. Kako kažu, veliku pomoć u otkrivanju mikrolokacija koje su pogodne za razmnožavanje komaraca pruža korišćenje bespilotne letelice.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Saobraćajne gužve i jutros na Pančevačkom mostu

    Iz Dunava, kod Ade Huje, izvučeno telo muškarca