in

Na Paliluli je najviše zaraženih Virusom Zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila sve više napada Beograđane skoro svih uzrasta. Gradski zavod za javno zdravlje od druge polovine juna do 26. jula registrovao je 32 slučaja obolelih od ove groznice, od kojih je 27 sigurno potvrđenih i pet “verovatnih slučajeva”.

Oboleli su stanovnici sa deset opština, najviše je zaraženih na Paliluli (10) i u Zemunu (6), a zatim slede Rakovica (4), Čukarica i Novi Beograd (3), Vračar (2), te Mladenovac, Surčin, Stari grad i Sopot sa po jednim prijavljenim slučajem.

Najveći broj obolelih u Beogradu su lica preko pedeset godina (23 ili 71,9 odsto), ali su registrovana i tri slučaja u starosnoj grupi od 20 do 29 godina koja do sada nije bila ugrožena.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dokazao je prisustvo zaraženih komaraca na čak 47 lokacija na teritoriji glavnog grada, a na levoj obali su „problematični“ komarci otkriveni u Malom Zbegu, Malom Raju, u Grge Andrijanovića 2, Grge Andrijanovića 4 i Braće Marić.

Groznica se prenosi ubodom komaraca a najčešći simptomi su veoma slični gripu: povišena temperatura, glavobolja, umor, konfuzija, bol u leđima, mišićima i zglobovima, a može doći i do osipa kao i do uvećanja limfnih čvorova – navodi dr Krstić sa Infektivne klinike u Beogradu.

Ova bolest može da ima i tragičan ishod po obolele, te je registrovan i jedan smrtni ishod u prestonici, osobe starije od pedeset godina – navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, uz napomenu da su najugroženiji hronični bolesnici.

Foto: Ilustracija

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Šta se sve u avgustu prodaje privatizacijom PKB-a

    Besplatne predstave za decu i odrasle na letnjoj sceni CK Vlada Divljan