in

Raste broj smrtnih ishoda zbog virusa Zapadnog Nila

U odnosu na prethodnu nedelju, skoro je dupliran broj tragičnih ishoda virusa Zapadnog Nila, sa pet na devet žrtava, a sva četiri nova smrtna slučaja zabeležena su u Beogradu!

Stradali od virusa Zapadnog Nila su sa Južnobačkog područja (tri), iz Beograda (pet) i jedan iz Južnobanatskog okruga – stoji u saopštenju „Batuta“.

Koji su simptomi?

Intenzivna glavobolja, ukočenost vrata, slabost mišića i dezorijentisanost simptomi su groznice Zapadnog Nila, koja se širi Srbijom zbog velikog broja komaraca.

Kako se prenosi?

Glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila su komarci, a ove godine se čini kao da ih nikad nije bilo više. Reč je o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Rezervoari za ovo oboljenje su ptice, a čovek je slepi domaćin, jer infekcija ne može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

 

Kakav je tok bolesti?

Inkubacija, odnosno period od momenta uboda zaraženog insekta do ispoljavanja prvih kliničkih simptoma bolesti varira od dva do 14 dana. U oko 80 odsto inficiranih nema nikakvih kliničkih simptoma ili znakova bolesti. Kod 20 odsto zaraženih koji imaju simptome, oni su obično slični onim kod gripa.

Koji su teži oblici?

U nešto manje od jedan odsto inficiranih može se javiti teža klinička forma ovog oboljenja u smislu pojave meningitisa i encefalitisa.

 

Ko je najugroženiji?

Veću predispoziciju za dobijanje težeg oblika bolesti imaju osobe starije od 50 godina, osobe sa hroničnom bolešću, kao i one sa oslabljenim imunitetom.

Koja je prevencija?

Glavna prevencija je sprečavanje uboda komarca. Treba izbegavati boravak na otvorenom u vreme kada je aktivnost ovih insekata najveća, odnosno u zoru i sumrak. Takođe, poželjno je izbegavati boravak pored reka, šuma, jezera. Otkrivene delove tela potrebno je premazati zaštitnim kremama i sprejovima protiv komaraca.

Veoma je važno isušivanje suvišne vode iz saksija, burića, automobilskih guma ako vam stoje u dvorištu… Odnosno potrebno je isušiti svaku površinu na kojoj se može zadržati voda duže od nekoliko dana, jer upravo ta stajaća voda služi komarcima kao mesto za polaganje jaja – upozorava epidemiolog dr Maris.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vodostaj Save i Dunava je svakodnevno u opadanju

Oglasio se i GSP: Protiv bahatog vozača pokrenut postupak