Leva Obala Beograda Info – LOBI kao HOBI

Raste broj smrtnih ishoda zbog virusa Zapadnog Nila

u Vesti od
Tara – T2

U odnosu na prethodnu nedelju, skoro je dupliran broj tragičnih ishoda virusa Zapadnog Nila, sa pet na devet žrtava, a sva četiri nova smrtna slučaja zabeležena su u Beogradu!

Stradali od virusa Zapadnog Nila su sa Južnobačkog područja (tri), iz Beograda (pet) i jedan iz Južnobanatskog okruga – stoji u saopštenju “Batuta”.

Koji su simptomi?

Intenzivna glavobolja, ukočenost vrata, slabost mišića i dezorijentisanost simptomi su groznice Zapadnog Nila, koja se širi Srbijom zbog velikog broja komaraca.

Kako se prenosi?

Glavni prenosioci virusa Zapadnog Nila su komarci, a ove godine se čini kao da ih nikad nije bilo više. Reč je o virusnom oboljenju koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Rezervoari za ovo oboljenje su ptice, a čovek je slepi domaćin, jer infekcija ne može da se prenosi sa čoveka na čoveka.

Zanimljivo:  Sumnja se da je kandilo izazvalo tragičan požar u Krnjači

 

Kakav je tok bolesti?

Inkubacija, odnosno period od momenta uboda zaraženog insekta do ispoljavanja prvih kliničkih simptoma bolesti varira od dva do 14 dana. U oko 80 odsto inficiranih nema nikakvih kliničkih simptoma ili znakova bolesti. Kod 20 odsto zaraženih koji imaju simptome, oni su obično slični onim kod gripa.

Koji su teži oblici?

U nešto manje od jedan odsto inficiranih može se javiti teža klinička forma ovog oboljenja u smislu pojave meningitisa i encefalitisa.

 

Ko je najugroženiji?

Veću predispoziciju za dobijanje težeg oblika bolesti imaju osobe starije od 50 godina, osobe sa hroničnom bolešću, kao i one sa oslabljenim imunitetom.

Koja je prevencija?

Glavna prevencija je sprečavanje uboda komarca. Treba izbegavati boravak na otvorenom u vreme kada je aktivnost ovih insekata najveća, odnosno u zoru i sumrak. Takođe, poželjno je izbegavati boravak pored reka, šuma, jezera. Otkrivene delove tela potrebno je premazati zaštitnim kremama i sprejovima protiv komaraca.

Zanimljivo:  Nema pedijatara u ambulantama leve obale, roditelji očajni

Veoma je važno isušivanje suvišne vode iz saksija, burića, automobilskih guma ako vam stoje u dvorištu… Odnosno potrebno je isušiti svaku površinu na kojoj se može zadržati voda duže od nekoliko dana, jer upravo ta stajaća voda služi komarcima kao mesto za polaganje jaja – upozorava epidemiolog dr Maris.

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti objavljena.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Poslednje iz Vesti

Idi na Vrh