in

Zbog najezde komaraca u planu zaprašivanje iz vazduha

Nazapamćenoj najezdi rečnih komaraca na prestonicu uskoro bi trebalo da se stane na put! Zavod za biocide i medicinsku ekologiju planira da krene u lov na dosadne „krvopije“ iz vazduha.

Kako bi se preduzele mere sprečavanja rizika od pojave zaraznih bolesti, nadležni su raspisali tender za uslugu suzbijanja komaraca iz aviona, a prestonicu će zaprašivati iz sedam letelica. S obzirom na to da domove Beograđana poslednjih nedelja opseda nezapamćen broj komaraca, neophodno je bilo preduzeti pojačane tretmane.

Procena Zavoda je da će se brojnost i dalje povećavati, pa će, za ovu akciju biti angažovano sedam aviona, koji će u „bitku“ kretati sa sportskog aerodroma Lisičji jarak.

Tretiranje komaraca obuhvatiće površinu od 20.000 hektara – stoji u konkursnoj dokumetaciji Zavoda za biocide.

Suzbijanje iz vazduha iz aviona u velikom broju daje zadovoljavajuće efekte, naročito na lokacijama na kojima postoje stalne vodene površine i gusto rastinje. Tu spada priobalje Save i Dunava, slabo naseljena područja sa velikim površinama šumskih kompleksa.

Za jednu akciju suzbijanja ovih insekata biće potrebno od dva do tri dana. Nakon što zaprašianje bude završeno, firma koja bude dobila posao na tenderu, moraće da uporedi brojnost pre i posle akcije, kako bi ocenila koliko je bila uspešna.

Kako je ranije rečeno iz Zavoda za biocide, razmnožavanju vrste edes pogodovala je blaga zima, a povećana količina padavina, koja je dovela do porasta vodostaja reka, doprinela je brojnosti komaraca.

Iako su nadležni već preduzeli mere sa zemlje, na one koji su se smestili u nepokošenoj travi preparat ne deluje.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Prvi talas sezone alergija jenjava, ali najgore tek sledi

    Novi nastavak kultnog filma Taxi stiže u domaće bioskope