in

U školi „Olga Petrov“ i učiteljice čiste, nema dovoljno tetkica zbog pravilnika

Roditelji učenika osnovne škole „Olga Petrov“ obratili su nam se sa pritužbama da u izdvojenim odeljenjima ove škole nema dovoljno tetkica što ozbiljno utiče na higijenu. 

Da bi dodatno istražili tvrdnje roditelja, kontaktirali smo osnovnu školu „Olga Petrov“, jer kako roditelji tvrde, škola u Tovilištu više nema ni jednu tetkicu.

Direktorka škole, Merica Buj-Bjelogrlić, ljubazno nam je objasnila da problem zaista postoji, ali da se na rešavanju ovog problema radi u saradnji sa Ministartstvom prosvete.

Ministartsvo prosvete odlučuje o broju zaposlenih tetkica na osnovu kvadrature škole. Prema ukupnoj kvadraturi, određeno je da škola može da zaposli 11 tetkica. Nažalost, u toj odluci nije uzeta u obzir specifičnost škole „Olga Petrov“, jer njena kvadratura jednostavno nije pod „jednim krovom“.

Osnovna škola „Olga Petrov“ nije kao sve druge škole. Razlog za to je što ova škola radi sa velikim brojem izdvojenih odeljenja, kao što su odeljenja u Kovilovu, Tovilištu, Jabučkom Ritu, Besnom Foku… Zapravo, ova škola radi u devet odvojenih objekata u Padinskoj Skeli i svim okolnim naseljima.

Trenutno se ovaj problem rešava tako što se prave rasporedi, pa tetkice nakon nekoliko sati rada u jednoj zgradi, odlaze u drugu zgradu da čiste. Ovakvo rešenje otežano je činjenicom da su zgrade u različitim naseljima i poprilično su udaljene. Tetkice putuju gradskim prevozom, što im dodatno oduzima vreme.

Na prvobitnu odluku Ministarstva prosvete do sada su se žalili i sama škola, ali i roditelji đaka. Kako nam je objasnila Direktorka škole, Ministarstvo je sve pritužbe uzelo u razmatranje i trenutno se čeka odluka kojom će ovaj problem biti rešen. 

Predočili smo sve činjenice i detalje Ministarstvu i potpuno sam sigurna da neće ostati „gluvi“ na naše zahteve – kaže Direktorka škole

Kako smo saznali, dok se čeka pravednija odluka Ministarstva, čak su se i učiteljice latile metle i krpe, kako bi deca što manje osetila teret trenutne situacije.

Kako smo shvatili, organizacija rada u ovako razuđenoj školi nije ni malo jednostavna. Osim uklapanja rasporeda za nedovoljan broj tetkica, teško se uklapaju i rasporedi za nastavnike i učitelje. I oni su često prinuđeni da „trče“ od jednog do drugog naselja, kako bi držali časove u odvojenim zgradama i ispoštovali rasporede.

U određenim objektima ove škole problem se pogoršava zimi, jer u nekim zgradama se loži. Ovo je obično posao tetkica, ali kada one ne mogu da postignu da budu na više mesta, ovog posla se prihvataju nastavnici i učitelji.

Apelujemo na sve nadležne institucije da shvate koliko je osnovna škola „Olga Petrov“ drugačija od svih onih škola koje su ušuškane na jednom mestu i pod jednim krovom.

Kolektiv ove škole lavovski se bori sa situacijom u kojoj se nalazi, pa roditeljima savetujemo još malo strpljenja jer verujemo da će problem zaista biti rešen u korist škole i dece.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

2 Comments

  1. Nek uciteljice prestanu da ciste i posle par dana nek roditelji ne salju decu u skolu zbog necistoce pa ce se valjda neko setiti da zaposlo tetkicu. Prosetajte do Glogonjskog i vidite vrtic u kom deca borave. Jedna baka je tamo i domar i cistacica i serverka a prilaz vrticu je katastrofa

  2. Zalosno je to sto se sve ovo desava u predgradju Beograda, opstina Palilula, prestonici Srbije.Pa bolje uslove imaju skole 200km od Beograda u nekim selima.Tamo su uslovi kao nekada kada su jos nasi roditelji isli u skole.Zalosno ! A tamo zive itekako obrazovani i kvslitetni ljudi.

Sugrađani i udruženja juče očistili kanal i park Vizelj

Besplatni izleti za penzionere Palilule