in

U školi „Olga Petrov” povećana energetska efikasnost

Predstavnici Grada Beograda i Vlade Švajcarske Konfederacije obišli su u petak, 12. maja, Osnovnu školu „Olga Petrov” u Padinskoj skeli i Kliniku za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”.

Cilj obilaska je bilo upoznavanje sa stanjem nakon završenih radova na podizanju energetske efikasnosti i uštedama u potrošnji energije. Radovi u školi su završeni, a završetak energetske rekonstrukcije klinike očekuje se u julu.

Ovo je rezultat zajedničkog projekta švajcarske vlade, koja je i donator sredstava za podizanje energetske efikasnosti, i Grada Beograda, koji je obezbedio stručno vođstvo i potrebne dozvole i odobrenja.

Prema rečima Marka Stojanovića, gradskog sekretara za energetiku, radovi u okviru objekta velike i male škole doveli su do smanjenja potrošnje energije.

Urađena je fasadna izolacija, rekonstrukcija kotlarnice i toplovodnog sistema, uvedeno je automatsko upravljanje radom grejnog sistema, rekonstruisano osvetljenje, a izvršeni su i radovi na vodovodnoj, kanalizacionoj i elektromreži. 

– U toku je energetska rekonstrukcija klinike. Do sada su rekonstruisani objekti A, B, C i D, spoljne instalacije i deo ekonomske zgrade (kompletna kuhinja, delimično vešeraj i instalacije u kotlarnici). Očekuje se da radovi budu završeni u julu. Ovaj projekat, pored svih efekata koji se odnose na poboljšanje uslova u ovoj školi i bolnici i na kreiranje novog energetskog kapaciteta, daje konkretan doprinos u korišćenju obnovljivih izvora energije i edukaciji za njenu racionalnu potrošnju. Zato je svaki projekat koji doprinosi uštedi energije i energetskoj efikasnosti i te kako važan – naglasio je Stojanović.

On se posebno zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta, pogotovo partnerima iz Vlade Švajcarske Konfederacije i dodao da su projekti koji promovišu obnovljive izvore prilično inovativni za ovaj ambijent i da će ih Grad Beograd i u budućnosti podržavati.

Nakon završetka radova ostvarene su značajne uštede u potrošnji energije i na taj način objekti škole i klinike dobili su najveću energetsku efikasnost u javnim zgradama sličnog tipa i tako postali model za druge javne objekte.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Umesto Japanaca, Kinezi završavaju kanalizaciju u Beogradu

Pijan ukrao autobus na liniji 105 na Bogosloviji!