in

U proceduri lex specijalis, autoput Borča – Zrenjanin projekat od državnog značaja

Vlada Srbije odlučila je da usvoji novi specijalni zakon kako bi ubrzala izgradnju važnih infrastrukturnih projekata kao što su metro i auto-putevi, kao i rekonstrukcija pruga.

U Predlogu zakona, koji je u skupštinskoj proceduri, navodi se i da se će se za sve ove projekte primenjivati Zakon o javnim nabavkama osim ukoliko međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno kao i da u hitnim slučajevima Vlada može doneti odluku da se za izbor strateškog partnera ne primenjuju pravila o tenderu.

Razlog za donošenje leks specijalisa, kako se navodi, je skraćenje vremena za rešavanje imovinsko pravnih odnosa i izbegavanje eventualnih penala zbog nepovlačenja novca od banaka.

Neki od projekata na koje se odnosi ovaj specijalan zakon su projekti iz novog investicionog ciklusa, čija vrednost je procenjena na oko 5 milijardi evra ulaganja u infrastrukturne projekte.

Među njima je osim izgradnje deonice Preljina – Požega, deonice Moravskog i Fruškogorskog koridora, i autoputa Beograd – Zrenjanin – Novi Sad… Takođe, odnose se i na izgradnju brze pruge Beograd – Budimpešta, Beogradski metro i rekonstrukciju pruga.

Kako se navodi, planirano je da za ove važne projekte postupak izbora strateškog partnera sprovodi radna grupa koju formira Vlada Srbije.

Podsetimo, leks specijalis je poseban zakon kojim se određeni projekti proglašavaju projektima od nacionalnog značaja i da se zbog toga primenjuje taj novi zakon dok se postojeći zakoni suspenduju.

Priča o izradnji ove saobraćajnice najavljuje se još od 2014. godine. Prema najavama iz 2018. godine, takozvano vojvođansko P povezaće deonice Ruma – Novi Sad, zatim od Novog Sada do Zrenjanina i od Zrenjanina do Beograda.

Kako je krajem prošle godine rečeno, deonica auto-puta, dužine oko 66 kilometara, omogućiće spajanje Beograda i Zrenjanina, preko naselja Borča. Tada je kineska kompanija Šandong  izrazila svoje interesovanje za ovaj poduhvat.

Nakon prodaje PKB-a kompaniji Al Dahra, više puta se postavljalo u javnosti pitanje o tome kuda će zapravo prolaziti ova nova saobraćajnica i da li će država morati ponovo da otkupljuje zemljište koje je već prodala.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Do kraja sledeće godine još jedan blok socijalnih stanova u Ovči

    Besplatan pregled za penzionere u ordinaciji Dr. Vergaš u Borči