in

Besplatan pregled za penzionere u ordinaciji Dr. Vergaš u Borči

Bol u kolenima je česta u srednjem dobu i poznijim godinama, naročito kod žena. Direktna je posledica degenerativnih promena, najpre na hrskavici, a zatim i na kostima.

Postepeno se hrskavica zgloba kolena troši, vodeći oštećenju koje se naziva gonartroza. Uzrok degenerativnih promena ne samo kolena, već i ostalih zglobova nije poznat, najverovatnije postoji uticaj više faktora koji se prepliću. 

Stoga smo odgovor potražili u Specijalističkoj ordinaciji Dr. Vergaš u Borči.

 

Oni su nam rekli da se najpre hrskavica zgloba istanjuje, da bi kasnije potpuno nestala, ostavljajući kosti da se grubo taru pri pokretima. Promene na hrskavici prate promene na kostima.

Za oboljenje kolena smatra se da postoji i nasledan faktor. Gojaznost je takođe jedan od negativnih faktora bolova u kolenima, a ako se javlja još u mladosti, znak je da će ta osoba kasnije u životu verovatno imati bol u kolenima.

Zato smanjenje telesne težine smanjuje i rizik od ovog oboljenja. Dnevne aktivnosti,prinudni položaji tela, kao i nošenje neodgovarajuće obuće mogu doprineti nastanku oboljenja.

Dijagnoza se postavlja na osnovu postojanja karakterističnih tegoba i gendgenskog nalaza. Na rendgenskom snimku se vidi suženje zglobnog prostora, osteofiti, subhondralna skleroza kosti i ciste u kostima.

Mogu promene da budu jako izražene, a da čovek nema tegobe i obrnuto, i da su tegobe jako izražene, dok je rendgenski nalaz sasvim oskudan.

Smanjenje telesne težine obolele osobe i izbegavanje prinudnih položaja tela,kao i korišćenje određenih pomagala-ortoza sastavni je deo lečenja. Do poboljšanja dovodi fizikalna, banjska i medikamentozna terapija kombinovana sa vežbanjem.

Povećava se pokretljivost kolena i jača snaga mišića, čime koleno biva rasterećeno i manje bolno.

Upravo je zbog svega navedenog važno obaviti preglede kod doktora i preventivno reagovati.

Specijalistička ordinacija Dr Vergaš sledeće nedelje, utorak 10. i sredu 11. decembra, ogranizuje besplatan pregled za sve penzionere.

Potrebno je zakazati pre dolaska i to možete učiniti na telefone 011/3321 138 ili 011/3328 870.

 

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

U proceduri lex specijalis, autoput Borča – Zrenjanin projekat od državnog značaja

U pucnjavi u Padinskoj Skeli muškarac upucan u grudi