in

Prvoaprilska šala! Proširenje Zrenjaninca kroz Borču

Ekskluzivno za sve čitaoce blog/portala LOBI INFO saznali da će uskoro početi radovi na proširenju Zrenjaninskog puta kroz Borču, na potezu od nove petlje to „Putnika“.

Ovog vikenda je prilikom otvaranja fabrike u Zrenjaninu od strane najviših institucija naše zemlje najavljeno je da će za manje od godinu dana početi brza gradnja autoputa Beograd – Zrenjanin i Zrenjanin – Novi Sad.

Prema pomenutim najavama i obećanjima gradnja će početi kad budu završene sve potrebne studije, projekti i dozvole. Inače, pomenuti autoput treba da doprinese razvoju Banata u celini.

Podsećanja radi, uprava za kapitalna ulaganja je u avgustu 2018. godine raspisala trender za izradu kompletne tehničke dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice na deonici Zrenjanin – Borča.

Tenderom je predviđeno da projekat mora da bude gotov za najviše 460 kalendarskih dana što je tačno kraj 2019. godine, što znači da se tokom 2020. godine može očekivati početak radova.

Početak pomenute trase je na ukrštanju sa obilaznicom oko leve obale na petlji „Zrenjaninska petlja“, a kraj trase je na raskrsnici sa budućom obilaznicom oko Zrenjanina sa ukupnom dužinom od 53,5 km.

Česte situacije koje krase naš dug Zrenjaninski put :/ — in Borca

Kako je ranije najavljeno radovi će se plaćati avansno u visini 20 odsto od ukupno ugovorene vrednosti sa obračunatim PDV-om u roku do 45 dana od dana potpisivanja ugovora, kao i po ispostavljenim privremenim računima.

Zrenjaninski put od Pančevačkog mosta do Zrenjaninske petlje

Međutim najveći problem predstavlja suženje Zrenjaninskog puta od raskrsnice „Putnik” do nove Zrenjaninske petlje, o čemu smo detaljno pisali ovde.

Od aprila 2017. godine Zrenjaninski put od Pančevačkog mosta do nove petlje je prešao u nadležnost Grada Beograda i za rekonstrukciju kompletne saobraćajnice je neophodno 640 miliona dinara odnosno 5 miliona eura. 

Rekonstrukcija Zrenjaninskog puta je preduslov za izgradnju budućeg autoputa stoga je iz „Direkcija za saobraćaj“ najavljeno da bi radovi mogli da počnu ove godine i će se prvo rekonstruisati i proširiti deonica kroz Borču koja predstavlja usko grlo.

Trzni centar - Borca - Guzva - Zrenjaninski put - Bratstva i jedinstva - 2016

Takođe, prema planu koji je usvojila Skupština Beograda Zrenjaninski put bi trebalo da dobije još dve trake i postane bulevar sa šest traka.

U “Planu detaljne regulacije Krnjače” je najavljena rekostrukcija Zrenjaninskog puta koji prolazi kroz ovo naselje, u dužini od 3.850 metara, kako bi se omogućilo sigurnije putovanje na ovoj deonici.

Ukoliko se ovaj projekat realizuje najprometnija saobraćajnica bi u budućnosti trebala da ima po tri trake u oba smera, između kojih bi se nalazilo razdelno ostrvo široko četiri metra, a predviđene su i pešačka i biciklistička staza.

Pored samog Zrenjaninskog puta biće uređene i sekundarne saobraćajnice, a sve kako piše u nacrtu, “uz težnju da se u najvećoj mogućoj meri zadrže postojeći objekti koji su većinom podignuti mimo urbanističkih planova”.

Nelegalno izgrađeni objekati će morati da budu srušeni zbog proširenja Zrenjaninskog puta, ali i pristupa iz okolnih ulica.


Ova reportaža je bila naša prvoaprilska šala – APRILI LI LI

Sve informacije u članku su tačne osim jedne a to je najava radova “Direkcija za saobraćaj” koja inače ne postoji već postoji “Sekretarijat za saobraćaj” i “Direkcija za puteve”. Inače, predsednik države je najavio izgradnju autoputa od Borče do Zemuna, a gradski menadžer Beograda je pre dve godine obećao rekonstrukciju Zrenjaninskog puta u 2019. godini, takođe prema Planu za Krnjaču je predviđeno proširenje Zrenjaninskog puta i pretvaranje u bulevar.

Nadamo se, da Vam se naša mala prvoaprilska šala dopala i da nam nećete zameriti na istoj.

Takođe je za cilj imala podizanje svesti nadležnih oko proširenje Zrenjaninskog puta kroz Borču odnosno dela od raskrsnice Putnik do nove petlje sa obilaznicom.

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

4 Comments

  1. Ako neko od vas misli da ce se vlast sama setiti svih obecanih projekata kanalizacija , prosirenje puta , dom zdravlja itd. varate se . Protest opomene treba da se organizuje , a onda i ozbiljan protest sve sa blokiranjem Zrenjaninca

Oskarovski film „Slobodan i sam“ na Beldocs festivalu

Poslednje godine života Margita Stefanović provela je u Borči