in

ŠmrcŠmrc XaxaXaxa

Poslednje godine života Margita Stefanović provela je u Borči

Za mnoge od nas juče je bio dan šale. Ipak, oni koji su odrastali osamdesetih slušajući rokenrol setili su se Margite Stefanović koja bi juče proslavila svoj 60. rođendan.

Margita Stefanović Magi, bila je ikona rokenrola osamdesetih, popularno je prozvana crnom princezom, a najveću popularnost stekla je kao članica benda EKV. Magi je bila umetnička duša, školovana pijanistkinja i kompozitorka.

Malo ljudi zna da je Margita zapravo poslednje godine svog života provela u Borči, nažalost, živeći u jako teškim uslovima. Može se reći da je živela i umrla kao boem, a iza sebe ostavila muziku koja i danas čuva svoju vrednost.

U Srednjoj muzičkoj školi Josip Slavenski, zajedno sa Ivom Pogorelićem, maturirala je kao najtalentovanija pijanistkinja. Dobila poziv za nastavak obrazovanja na prestižnom konzervatorijumu u Moskvi. No, sjajnu priliku odbila je zbog majke, kojoj se nije svidela ideja da Magi u tim godinama ode od kuće.

Svirala je klavir, ali je upisala Arhitektonski fakultet u Beogradu i diplomirala je 1982. godine. U proleće iste godine na jednoj od proba tadašnje grupe Katarina II pozvana je u bend u kojem je ostala sve do kraja 1994. godine.

Učestvovala u stvaranju albuma mnogih jugoslavenskih bendova, među kojima su i Karlowy Vary, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Van Gogh i Babe. Komponovala je muziku za filmove Prvi put s ocem na jutrenje, Vera Hofmanova, Povratak Vuka Alimpića, Plavi plavi, a učestvovala je i u pozorišnim produkcijama Klasni neprijatelj i Tri sestre.

Nakon Mladenovićeve smrti, nastavila je da svira u bendu Kurajberi te gostovala na albumima Glisersa, Ziona i Direktora, a 1995. godine, zajedno s grupom mladih beogradskih muzičara, formirala je bend EQV i objavila album pod nazivom Ti si sav moj bol, inspirisan poznatom pesmom Ekatarine Velike.

Sve njene uspehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju.

Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života, bila je još jedan neuspeli pokušaj pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i osamljena, poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u Borči. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

Margita Stefanović smeštena je u avgustu 2002. na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je preminula 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

Prvoaprilska šala! Proširenje Zrenjaninca kroz Borču

Danas bez struje potrošači u Borči, Ovči i Krnjači