in

U Ovči zagađenje vazduha prekoračilo dozvoljene vrednosti čak 26 dana tokom januara

Prema podacima koje je izneo Sekretarijat za zaštitu životne sredine, iz godine u godinu koncentracija čestica PM10 u januaru raste – kad je reč o broju dana u kojima su prekoračene granične vrednosti, ali i zastupljenost samih čestica u vazduhu.

Januar koji je iza nas ostaće zapamćen po neslavnom rekordu kad je zabeleženo ubedljivo najviše dana sa prekomernom zastupljenošću PM10 čestica u vazduhu na mernim mestima u Ovči, gde su grnice bile prekoračene čak 26 dana u toku januara.

Inače ove čestice poznate su i kao „tihe ubice“, što znači da su građani koji žive blizu mernih stanica udisali vazduh izuzetno lošeg kvaliteta, u odnosu na prethodne godine.

Sa druge strane, podaci pokazuju da su vrednosti bile i te kako visoke, i to dva do tri puta više od dozvoljenih. Tako je najviša dnevna maksimalna koncentracija u Ovči bila 171,4.

Jedno od rešenja da smanjite zagađenje u vašem domu jesu prečišćivači vazduha.

Glavni uzroci zagađenosti ove vrste su privatna ložišta, dim toplana, izduvni gasovi vozila i industrija, a kao dodatni faktori navode se i vremenski uslovi, kao i geografski položaj.

Stručnjaci kao glavne aero-zagađivače ističu suspendovane čestice (prašina, dim, smog), koje učestvuju u zagađenju sa čak 77 odsto.

One lebde u vazduhu i mikroskopskih su dimenzija, a nastaju sagorevanjem čvrstih i tečnih goriva. Čestice čiji je promer manji od 10 mikrometara (µm) zovu se PM10, dok su one manje od 2,5 mikrometra PM2,5.

Prema preporukama Evropske komisije, koncentracije PM10 tokom 24 sata ne bi trebalo da prelaze 50 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom), dok je tolerantna vrednost 75 µg/m3. Kod PM2.5 granična vrednost je 25 µg/m3, a tolerantna 30 µg/m3.

Foto: Danas

Šta misliš o ovome?

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

5 Comments

  1. Stručnjaci nek pričaju šta god hoće, koliko se priča i piše o tome, zagađenju vazduha, a ništa se ne preduzima. Jedino nam može spasiti fotokatalički ruski prečiščivač vazduha…

Procedura i uslovi za priključenje na kanalizaciju u Krnjači

Sugrađanka godinama čeka da joj bahati investitor završi stan u Borči, koji je platila