in

Gradonačelnik se jutros oglasio o zagađenju vazduha u Beogradu

Kako je jutros rekao gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, došlo je do značajnog pada parametara zagađenja, koji trenutno iznose 54 mikrograma po kubnom metru, a što je značajno manje u odnosu na prethodne vrednosti. Međutim, naglasio je i da su vremenski uslovi ključni faktor zagađenja.

Svi svetski gradovi ove veličine, ukoliko bi ih zadesili ovakvi vremenski uslovi kao što je to bio slučaj prethodnih dana u Beogradu, suočili bi se sa istim problemom. Došlo je do toplotne inverzije, odnosno manje kubikaže vazduha u kojoj se kreću štetne čestice, i to je razlog trenutnog stanja. Sve to ne znači da ne treba da se bavimo uzročnicima – rekao je Radojičić.

Merna stanica u Ulici despota Stefana do 2013. godine imala je značajno veći broj dana kada su izmereni parametri bili veoma loši. Loši parametri 2015. godine izmereni su čak 151 dan, 2016. godine – 97 dana, a 2017. godine – 57 dana.

Ti parametri, između ostalog, rezultat su gašenja kotlarnica u nadležnosti grada. Grad Beograd je do sada ugasio preko 1.200 kotlarnica i na taj način redukovao zagađenje, a preostalo je da se ugasi tridesetak.

Naši sugrađani takođe treba da znaju da radimo ozbiljno i dugoročno, da se odgovorno odnosimo prema ovom problemu kako bi vazduh u Beogradu bio što bolji i kvalitetniji – kazao je Zoran Radojičić.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

SBB tvrdi da im država onemogućuje postavljanje kablovske mreže u Borči

Đaci iz Sremca odneli prvo mesto na konkursu Pokreni reciklažu