in

Beograd, Palilula i Ovča na listi najzagađenijih u Srbiji

Već danima sugrađani se guše u zagađenom vazduhu, a prema najnovijim podacima sajta „Airvisual“, koji se bavi merenjem aerozagađenja širom sveta, na listi najzagađenijih je i naselje Ovča.

Što se situacije u Srbiji tiče, ubedljivo najzagađeniji grad je Valjevo sa indeksom zagađenosti 229. Prati ga Kosjerić (192), zatim Beočin (191), Smederevo (190), Beograd (183) i Niš (178).

Što se delova Beograda i beogradskih naselja tiče, na sajtu „Airvisual“ tvrdi se da je Čukarica po zagađenju odmah iza Niša sa indeksom zagađenosti 177, a slede Novi Beograd, Ovča i drugi delovi Palilule sa istim stepenom zagađenosti.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da zagađenja vazduha ima, ali da nema razloga za paniku, jer, kako navodi, to ne može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih posledica.

Ovako će biti do subote, jer nema vetra. Još niko nije izmislio da stvori vetar i da rastera zagadjenje – rekao je Lončar.

Ministar je apelovao da deca, stari i hronični bolesnici nemaju fizičke aktivnosti napolju u danima kada je povećano zagadjenje vazduha. Ukoliko su napolju treba da stave šal preko usta, kako bi zagrejali vazduh.

Ministar je ukazao da su veliki zagadjivači vazduha automobili i individualna ložišta.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Dom zdravlja Palilula protekle godine ostao bez čak 40 lekara

    Na ranom javnom uvidu predstavljen izgled „Nove Ovče“