in

Dom zdravlja Palilula protekle godine ostao bez čak 40 lekara

Tokom prošle godine, zbog prelaska u privatnu praksu, promene radnog mesta, penzionisanja i odlaska u inostranstvo, iz Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli otišlo je 40 lekara.

Ova zdravstvena ustanova je delimično nadomestila manjak kadra, konkurs je i dalje u toku, a dok se ne okonča i ne stignu mladi lekari sa specijalizacije, pomoći će i KBC Zvezdara.

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora DZ „Dr Milutin Ivković“, trećina lekara, od onih koji su napustili Dom zdravlja, otišla je u penziju. Tako je ova zdravstvena ustanova ostala bez dva oftalmologa, psihijatra, dvoje lekara interne medicine, tri pedijatra, dva radiologa… 

Pre četiri godine poslali smo određeni broj mladih lekara na specijalizaciju iz oftalmologije i ginekologije, koji će se vratiti od septembra – kaže dr Stojanović. – Uz odobrenje vladine Komisije za prijem, na njihova mesta su primljeni lekari, dok oni ne završe specijalizaciju. Pošto su od 1. januara svi domovi zdravlja prešli u nadležnost Ministarstva zdravlja, uputio sam dopis direktoru KBC Zvezdara da nam odobri specijaliste otorinolaringologije i pedijatra.

Naš sagovornik ističe da su, po okončanju specijalizacije, lekari u obavezi da u matičnom domu zdravlja rade najmanje dvostruko duže nego što je trajalo usavršavanje, što je za većinu osam godina.

On smatra i da je povećanje plata zdravstvenim radnicima znatno uticalo na smanjenje broja lekara koji odlaze u inostranstvo, a kod medicinskih sestara i stopiralo napuštanje Srbije. Direktor navodi da se specijalisti za uho, grlo i nos najmanje javljaju na raspisane konkurse za prijem novih lekara, dok sa ostalim specijalistima nije bilo problema.

Inače Palilulski dom zdravlja u svom sastavu ima 37 jedinica i službu sudske medicine za ceo Beograd, te brine o zdravlju više od 400.000 građana.

U novembru će biti završen dom zdravlja u Borči – kaže dr Stojanović. – Žitelji naselja na levoj obali Dunava će dobiti specijalistu ORL, oftalmologa, radiologa i psihijatra, koji dosad tamo nisu postojali.

U stalni radni odnos biće primljeno 60 zdravstvenih radnika i drugog osoblja, a građani će na jednom mestu moći da obave sve specijalističke preglede, bez potrebe da dolaze u grad.

Leave a Reply

GIPHY App Key not set. Please check settings

    Sugrađani koji duguju „Vodovodu“ mogu ući u reprogram duga

    Beograd, Palilula i Ovča na listi najzagađenijih u Srbiji